Đulin vrt, Ogulincima poznatiji kao Park izviđača, od sada ima posve novi izgled. To mjesto u centru Ogulina nova je turistička atrakcija, s amfiteatrom, sjenicama, ali i edukativnim pločama i multimedijskom opremom.

Primjerice, ovdje možete doznati da u Đulinu ponoru živi Ogulinska špiljska puzavica, odnosno slijepi virnjak, bez pigmenta, koji živi na dnu vodotoka i endem je ogulinskog područja; njegovo jedino poznato nalazište je špiljski sustav Đulin ponor.

Taj novi turističko edukacijski sadržaj u Ogulinu samo je dio velikog projekta „Susret s rijekom“, čiji je nositelj Karlovačka županija, a provodi se u tri grada: Karlovcu, Ogulinu i Ozlju. Detalji projekta predstavljeni su 3.3.2021. na konferenciji u Ogulinu, koju je organizirala Javna ustanova Regionalna razvojna agencija Karlovačke županije, koja i provodi projekt.

Nositelj projekta je Karlovačka županija, a partneri su Grad Karlovac, Grad Ozalj, Grad Ogulin,  Javna ustanova Natura Viva, Javna ustanova Razvojna agencija Karlovačke županije, Turistička agencija Grada Ogulina i Turistička agencija Grada Ozlja.

Ukupna vrijednost projekta  je 9.210.371,03 kn, od čega je 7.828.815,37kn sufinancirano bespovratnim sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj   u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.”  , a 70% od vlastitog udjela sufinancirano je sredstvima iz Fonda za sufinanciranje provedbe projekata na lokalnoj i regionalnoj razini u iznosu od 942.894,25 kuna, što znači da prijavitelj i partneri sufinanciraju samo 4% od ukupnih troškova projekta.

U sklopu projekta u tri grada Karlovačke županije izgrađena je nova turistička infrastruktura: mobilni interpretacijski centri na otvorenom, multimedijski sadržaji, turistička signalizacija, pješačko-biciklističke staze i šetnice, edukativne ploče. Na taj način predstavlja se cijelo zaštićeno NATURA 2000 područje uz rijeke Koranu, Dobru i Kupu.

Osim izgradnje turističkih sadržaja, izrađene su i stručne studije s podacima o biološkim vrijednostima ovog područja, te plan upravljanja posjetiteljima. Održano je i niz radionica i tribina s ciljem edukacije i podizanja svijesti o važnosti očuvanja biološke ravnoteže i održivog korištenja prirodnih resursa područja NATURA 2000 uz rijeke Karlovačke županije.

Susret s rijekom

Konferenciji u Ogulinu prisusustvovala je zamjenica župana koja obnaša dužnost župana Martina Furdek Hajdin, gradonačelnica Ozlja Gordana Lipšinić, gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović, ravnateljica Javne ustanove Natura VIVA Darka Spudić, zamjenik ravnatelja Javne ustanove Regionalne razvojne agencije Karlovačke županije te predstavnici ostalih partnera na projektu.

„Karlovačka županija spremna je i dalje inicirati i poticati slične projekte“, rekla je županica Martina Furdek Hajdin, te dodala kako je njegova važnost, između ostalog, regionalna suradnja i zajedništvo županije i triju gradova.

Gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović, istaknuo je kako će grad Ogulin projekt nadograđivati, naime, u planu je uređenje bunkera iz 2. svjetskog rata u Đulinom vrtu te gradnja mosta preko kanjona Dobre.

Susret s rijekom

Skip to content