Dana 12. i 13. veljače 2020. Javna ustanova Regionalna razvojna agencija Karlovačke županije  organizirala je posjet te bila domaćin stručnjacima iz Programa prekogranične suradnje Interreg Europe Peer Review iz Mađarske, Poljske, Španjolske i Italije kao i kolegama iz jedinica lokalne samouprave i javno pravnih tijela ne samo iz Karlovačke već i Primorsko-goranske županije.

Program Interreg Europe Peer Review

Peer Review je platforma INTERREG EUROPE programa, u okviru koje su stručnjaci iz europskih regija pozvani  da ispitaju specifični teritorijalni i tematski kontekst regije domaćina, te kao odgovor na specifične probleme i izazove i daju preporuke na temelju svog iskustva i stručnosti.

Program Interreg Europe Peer Review
Prvi dan radionice održao se u prostoru knjižnice Aquatika-e pri čemu je u fokusu bila razmjena  iskustva svih sudionika vezanih uz područje gospodarstva, boljeg iskorištavanja raspoloživih EU sredstva (jačanja apsorpcijskih kapaciteta) i područje obrazovanja s posebnim naglaskom na uspostavu Regionalnih centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju, EU projekt kojeg operativno provodi  JURRA u suradnji sa Karlovačkom županijom i korisnikom Tehničkom školom Karlovac. Ispred Interreg Europe Peer Review tima sudionike su pozdravili Rene Tonnisson i Luc Schmerber, stručnjaci iz područja konkurentnosti malih i srednjih poduzeća, dok su ispred domaćina nazočne pozdravili Eva Sobotik Pavan, voditeljica Odsjeka za  pripremu i provedbu projekata i Krunoslav Kralj, zamjenik ravnatelja JURRA-e. Uz navedeno, stručnjaci su svaki prema svom iskustvu dali preporuke o najboljim smjerovima razvoja  RCK-ova, prema iskustvima iz svojih zemalja.

Program Interreg Europe Peer Review

Nakon što su saslušani svi izazovi, idućeg dana u dvorani za sastanke Javne ustanove Regionalne razvojne agencije Karlovačke županije predstavljene su smjernice, prijedlozi i preliminarni prijedlozi rješenja, vezani uz obrađene teme.
Radionicom su uspostavljeni dobri temelji za još užu suradnju i buduće zajedničke aktivnosti, a sve sa ciljem smanjenja postojeće nejednakosti kako između samih zemalja članica Europske unije tako i između pojedinih regija u pogledu njihovog gospodarskog razvoja i održivosti. Završnu verziju smjernica Peer Review tim poslati će na sve sudionike u narednih nekoliko tjedana.

Skip to content