Europska komisija danas je objavila rezultate drugog poziva na prijave za inicijativu WiFi4EU koji je trajao od 4. do 5. travnja. 3400 općina dobit će vaučere pojedinačne vrijednosti od 15 000 eura za troškove ugradnje Wi-Fi pristupnih točaka na javnim mjestima, npr. u gradskim vijećnicama, javnim knjižnicama, muzejima, javnim parkovima i trgovima.  

Ukupan proračun u tom pozivu iznosio je 51 milijun eura, a prijave su zaprimljene iz svih zemalja koje sudjeluju u programu, tj. iz država članica EU-a, Islanda i Norveške. Povjerenica za digitalno gospodarstvo i društvo Marija Gabriel pozdravila je objavu rezultata: „Drago nam je što je odaziv općina na ovaj drugi poziv bio iznimno pozitivan. Primili smo više od 10 000 prijava. I dalje ćemo povezivati Europljane kako bismo im omogućili uživanje u svim prednostima jedinstvenog digitalnog tržišta.“
Iz Karlovačke županije vaučere su dobili općina Draganić, grad Duga Resa, Josipdol, Kamanje, Netretić, grad Ozalj, Saborsko, Vojnić i Žakanje. Time su si osigurali pokrivene troškove ugradnje Wi-Fi pristupnih točaka na javnim mjestima. Vaučeri su se dodjeljivali metodom “first come first serve” odnosno metodom najbržeg prijavitelja. Suradnjom Karlovačke županije i Javne ustanove regionalne razvojne agencije Karlovačke županije u čijim prostorijama se odvijala sama prijava, uspjeli smo u isto vrijeme prijaviti više prijava, što je jako značajno obzirom na informaciju da je u prvih 60 sekundi poziva, 98% vaučera već bilo zatraženo.

Do kraja 2020. organizirat će se još dva poziva, od kojih jedan već ove godine. Inicijativa WiFi4EU dio je ambiciozne operacije izmjena propisa EU-a u području telekomunikacija koja obuhvaća nove mjere za ispunjavanje sve većih potreba Europljana za povezivošću i poticanje konkurentnosti Europe.

Skip to content