U proljeće kreću prijave za dugo očekivanu energetsku obnovu obiteljskih kuća. Nacrt Izmjena i dopuna Programa energetske obnove obiteljskih kuća za razdoblje 2014. -2020. trenutno je na javnom savjetovanju pa Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja poziva građane da se uključe u raspravu svojim prijedlozima.

Nakon provedenog savjetovanja, Izmjene i dopune Programa energetske obnove obiteljskih kuća za razdoblje 2014. – 2020.  donijeti će Vlada Republike Hrvatske.

Donošenje Programa ujedno je i preduvjet za raspisivanje poziva za energetsku obnovu obiteljskih kuća.

Prema predloženom Nacrtu Izmjene i dopune Programa energetske obnove obiteljskih kuća za razdoblje od 2014. do 2020. godine, raspisivanje poziva predviđa se krajem prvog kvartala 2020. godine, a odnosit će se na postojeće obiteljske kuće, bez obzira na godinu izgradnje – osnovni uvjet je da budu zakonito izgrađene odnosno legalne.

Prema prijedlogu Programa, energetska obnova obiteljskih kuća provodit će se sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kako bi se građanima olakšao sam postupak prijave za dobivanje sredstava. Naime, prijavljivanje za EU sredstva za fizičke bi osobe bilo prekomplicirano i preskupo pa je Ministarstvo odlučilo ovu poticajnu mjeru provoditi sufinanciranjem Fonda vanproračunskim sredstvima koja su namjenska za podizanje energetske učinkovitosti. 

Programom se predviđa poticanje sljedećih aktivnosti: 

povećanje toplinske zaštite svih elemenata vanjske ovojnice grijanog prostora: 

energetska obnova vanjskog zida, stropa, poda, krova (sva potrebna oprema i radovi vezani uz povećanje toplinske zaštite, uključujući npr. hidroizolaciju, zamjenu konstrukcijskih elemenata krova i dr. – detalji se propisuju u javnom pozivu); 

zamjena stolarije ovojnice grijanog prostora novom; 

cjelovita energetska obnova, koja podrazumijeva kombinaciju mjera na vanjskoj ovojnici i ugradnje sljedećih sustava za korištenje OIE: 

sustavi s sunčanim toplinskim pretvaračima; 

sustavi na drvnu sječku/pelete; 

dizalice topline zrak-voda, voda-voda ili zemlja-voda; 

fotonaponski sustavi za proizvodnju električne energije za vlastitu potrošnju.

Više informacija možete dobiti na https://mgipu.gov.hr/vijesti/uskoro-energetska-obnova-obiteljskih-kuca/10575

Skip to content