Europe Direct Karlovac (ED), informacijski ured Europske Unije, tokom proteklog tjedna obilježio je Dan Europe i Europski tjedan. Dan Europe obilježava se 9. svibnja, u spomen na povijesnu “Schumanovu deklaraciju” iz 1950. godine a tjedan uoči već se tradicionalno obilježava EU tjedan.

EU tjedan otvoren je na stadionu Branko Čavlović Čavlek  gdje su limači NK Karlovca 1919 i NK Ilovca odigrali revijalnu utakmicu u plavo žutim dresovima. Predstavnica ED Karlovac im je za tu prigodu uručila plavo žute lopte kako bi sve bilo u duhu Europe.

Za vikend (8. i 9.5.) nizom događanja na nekoliko lokacija, 8. i 9. svibnja ED Karlovac je još jednom pokazati svoju privrženost europskim idejama i politikama. Središnji događaj odvijao se u subotu, 8. svibnja, u Glazbenom paviljonu. Građani su mogli razgledati izložbu o nastanku Europske unije, a na videozidu puštali su se video materijali o njezinoj povijesti te o projektima koji su uz pomoć europskog novca ostvareni u Karlovačkoj županiji. U obilježavanju Dana Europe sudjelovala su i Obiteljska poljoprivredna gospodarstva s područja Karlovačke županije,  te su posjetitelji mogli i dobiti neke proizvode za koje mnogi možda nisu ni znali da se proizvode na karlovačkom području. To je, primjerice, namaz honey-berry OPG-a Mance, proizvod na bazi meda s dodatkom aronije i bazge., ili sapun od lavande OPG-a Poturica. Bit će tu i cvijeća uzgojenog u Vrtnom centru Dolinar, što je još jedan lokalni proizvod koji pronalazi put do tržišta.

Na taj način Europe Direct Karlovac promovira Europski zeleni plan, jedan od glavnih prioriteta Europske Komisije, čiji je cilj postizanje održivog gospodarstva pretvaranjem klimatskih i ekoloških izazova u prilike. Jedna od strategija tog Zelenog plana je strategija „Od polja do stola“ , mjera koja promovira  zdraviji i održiviji prehrambeni sustav, u što se lokalni OPG-ovi sa svojim domaćim, zdravim proizvodima sjajno uklapaju.

Posjetiteljima kod Glazbenog paviljona Dan Europe su čestitali voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ognian Zlatev, zastupnik u EU parlamentu Tomislav Sokol, zamjenik ravnatelja Javne ustanove Regionalne razvojne agencije Karlovačke županije, gradonačelnik Damira Mandića te zamjenice župana koja obnaša dužnost župana Martine Furdek Hajdin.

U znaku Europske Unije bila i obala Korane pokraj Aquatike. Ta je šetnica nedavno uređena u sklopu EU projekta „Susret s rijekom“, a postavljeni su i multimedijalni info-punktovi. U subotu i nedjelju, 8. i 9. svibnja,  na njima su se prikazivali video materijali o nastanku Europske Unije. I na zgradi Trend TV-a na Tržnici također se cijeli vikend puštala čestitka uz Dan Europe.

Zadnji u nizu događaja bila je projekcija danskog filma Još jedna runda koju su posjetitelji mogli pogledati  u nedjelju 9.5. u 19 h. Ovaj film ujedno je i ovogodišnji dobitnik nagrade Oscar u kategoriji najboljeg stranog filma te je trenutno finalist za Nagradu publike LUX koju Europski parlament dodjeljuje u suradnji s Europskom filmskom akademijom. Projekciju filma organizirao je Kinoklub Karlovac a ED Karlovac podržao je ideju i priključio se prigodnim poklonima i promo materijalima.

U Predstavništvu Europske Komisije u Hrvatskoj izrazili su zadovoljstvo organizacijom Europskog tjedna i Dana Europe u Karlovcu.

 

Skip to content