U ponedjeljak, 3. listopada u prostorijama Razvojnog centra Novo mesto, svečano su potpisani Statut i Konvencija za osnivanje Europske grupacije za teritorijalnu suradnju „Putevi budućnosti: Ljubljana – Novo Mesto – Karlovac – Zagreb”. U ime Karlovačke županije, potpisivanju je nazočila zamjenica županice Vesna Hajsan Dolinar.

Ovo je prva takva grupacija koja je registrirana sa sjedištem u Sloveniji, a članovi su iz Hrvatske i Slovenije. Karlovačka županija i HŽ Infrastruktura čine hrvatske članove grupacije, a Općine Škofljica, Grosuplje, Ivanča Gorica, Trebnje, Mirna Pec, Semič, Črnomelj, Metlika, Novo Mesto, Razvojni centar Novo mesto te Slovenske željeznice čine slovenske članove.

Cilj grupacije je poticanje revitalizacije, modernizacije i prekograničnog razvoja željezničke infrastrukture s ciljem brže mobilnosti stanovništva te gospodarskog razvoja. Na taj način povezujemo dvije države i njihovo stanovništvo, a omogućuje se napredak te teritorijalna kohezija.

Na svečanom potpisivanju je nazočila predstavnica Javne ustanove Regionalne razvojne agencije Karlovačke županije Ivančica Obajdin, voditeljica odjela za strateško planiranje i regionalni razvoj.

Nakon potpisanog sporazuma, slijedi priprema projekata za prijavu na Interreg program Slovenija-Hrvatska i VFO 2021. – 2027. kroz uspostavljenu suradnju Karlovačke županije, općina i razvojnih agencija.

Skip to content