U Dvorani za sastanke Javne ustanove regionalne razvojne agencije Karlovačke županije, u srijedu 05.12.2018.g. održan je operativni sastanak tima za pripremu projektnog prijedloga u okviru Javnog poziva „Uspostava infrastrukture regionalnih centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju kao podrška procesu reforme strukovnog obrazovanja i osposobljavanja”.

Tim Razvojne agencije, u ulozi glavnog koordinatora postupka prijave, predstavio je nazočnima uvjete Javnog poziva, planirane aktivnosti, informacije o timu za pripremu i provedbu projekta, troškovima projekta te rokovima za prijavu projekta na objavljeni Javni poziv. Dogovorene su i daljnje aktivnosti kao i pojedina zaduženja svih dionika u pripremi projekta.

Sastanku su nazočili predstavnici Karlovačke županije, UO za školstvo, na čelu sa Pročelnicom Marijom Medić, Ravnatelji Tehničke škole Karlovac i Turističko ugostiteljske škole Karlovac sa suradnicima te tim Javne ustanove regionalne razvojne agencije Karlovačke županije, na čelu sa Ravnateljem Razvojne agencije dr.sc. Vilkom Klasanom.

U postupku imenovanja srednjih strukovnih škola regionalnim centrima kompetentnosti, Odlukom Ministrice znanosti i obrazovanja, na području Karlovačke županije Tehnička škola Karlovac imenovana je regionalnim centrom kompetentnosti u strukovnom obrazovanju, i to u dva pod sektora, pod sektoru Strojarstva te pod sektoru elektrotehnike i računalstva. Uz Tehničku školu, Turističko ugostiteljska škola Karlovac partner je Opatijskoj Ugostiteljskoj školi, regionalnom centru kompetentnosti u pod sektoru turizma i ugostiteljstva.

Regionalni centri kompetentnosti (RCK) mjesta su izvrsnosti u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju (SOO) u kojima će se provoditi programi redovitog strukovnog obrazovanja, stručnog usavršavanja i cjeloživotnog obrazovanja kao i drugi oblici formalnog i neformalnog obrazovanja (učenje temeljeno na radu, natjecanja i prezentacije znanja i vještina i slično).

Svrha Poziva Uspostava infrastrukture regionalnih centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju kao podrška procesu reforme strukovnog obrazovanja i osposobljavanja jest uspostavljanje mreže RCK-ova u SOO-u u suradnji s gospodarskim i civilnim sektorom koji će omogućiti aktivnu praktičnu obuku za učenike, nastavnike i zaposlenike u skladu s potrebama tržišta rada putem izravnog sudjelovanja na regionalnoj razini te omogućiti suradnju sa sličnim centrima u EU. 

Putem ovog Poziva ulagat će se u infrastrukturu i opremu regionalnih centara kompetentnosti. 

Skip to content