Zaposlenici Javne ustanove Regionalne razvojne agencije Karlovačke županije nazočili su Međunarodnoj konferenciji o javnoj nabavi na temu:„Razmjena iskustava o ključnim izazovima u praksi javne nabave“ u organizaciji PJR-a.

Međunarodna konferencija o javnoj nabavi, održana je 23. i 24.05. u Hotelu Kvarner u Opatiji.

Konferenciju je otvorila Nataša Mikuš Žigman, državna tajnica Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta. Gđa. Mikuš Žigman iznijela je niz pozitivnih utjecaja javne nabave na gospodarstvo. Javna nabava čini oko 13% BDP u Hrvatskoj te ima snažan potencijal da potiče snažnu gospodarsku aktivnosti.

Predavanje o strateškom korištenju javne nabave u Hrvatskoj održala je Nina Čulina, načelnica Uprave za politiku javne nabave iz Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta. E-nabavu, fleksibilniji zakonodavni okvir, ekonomski najpovoljnija ponuda te prekogranična zajednička nabava čine strateške pristupe u Hrvatskoj kada govorimo o javnoj nabavi.

Sljedeće predavanje održali su Anđelko Rukelj, zamjenik predsjednika Državne komisije za kontrolu javne nabave te Borut Smrdel, visoki savjetnik slovenske Državne revizije komisije za reviziju postupaka nabave javnih naručitelja. Bilo je govora o iskustvu i preporukama kontrole postupaka na slučaju Slovenija te usporedba hrvatskih i slovenskih kolega.  Anđelko Rukelj iznio je dobre i loše prakse naučene u dvije godine korištenja kriterija kvalitete. Također je naglasio važnost kvalitete kao važnog faktora, te kao jedan od kriterija naveo i ekološki kriteriji, što čine nabavu skuplju ali pozitivnijeg utjecaja.

Za kraj predavanja Gaynor M. Whyles iz Ujedinjenog Kraljevstva na temu Teorija i prakse javna nabave inovacija te iskustvo praktične provedbe.

Prvi dan završio je panel raspravom gdje je tema bila upravljanje javnom nabavom, pristupi naručitelja te korištenje ENP kriterija.

Drugog dana konferencije ključne teme bili su izazovi i problemi s kojima se stručnjaci susreću u postupku javne nabave kroz budućnost kriterija ekonomski najpovoljnije ponude, a istaknuto je kako je potrebno više ulagati u edukacije vezane uz javnu nabavu.

Anđelko Rukelj, zamjenik predsjednika Državne komisije za kontrolu javne nabave istaknuo je kako je potrebno razvijati vještine i znanja naručitelja da može kvalitetno koristiti svoje diskrecijske ovlasti i maksimalno koristiti sve benefite ekonomski najpovoljnije ponude kao kriterija.

Maja Kuhar, zamjenica državnog tajnika iz Središnjeg ureda za središnju javnu nabavu govorila je o važnosti profesionalnog istraživanja i konzultacijama s tržištem. Iznijela je primjere nabave koje su krenule u krivom smjeru jer istraživanje tržišta nije bilo adekvatno.

Konferencija je završila panel raspravom na temu „Upravljanje financijskim tokovima sukladno sustavu unutarnjih kontrola u javnom sektoru;istraživanje tržišta, e-nabava, provedba ugovora o nabavi, nepravilnosti u postupcima javne nabave u EU projektima.

 

 

 

Skip to content