1. srpnja 2013. godine Republika Hrvatska postala je 28. punopravna članica Europske unije. Hrvatski put prema punopravnom članstvu u Europskoj uniji započeo je u svibnju 2001. godine parafiranjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Europska komisija predala je Hrvatskoj, 10. srpnja 2003. godine, upitnik s 4560 pitanja, a odgovore je Hrvatska uručila Europskoj komisiji tri mjeseca kasnije. Europska komisija donijela je pozitivno mišljenje (avis) o zahtjevu Republike Hrvatske za punopravnim članstvom u Europskoj uniji u travnju 2004. godine, a dva mjeseca kasnije Republika Hrvatska dobila je status države kandidatkinje za članstvo u Europskoj uniji. Pristupni pregovori između Hrvatske i Europske unije otvoreni su u listopadu 2005. godine. Održano je sveukupno 13 sastanaka Međuvladine konferencije o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji na ministarskoj razini, a pregovori su formalno okončani 30. lipnja 2011. godine zatvaranjem svih 35 pregovaračkih poglavlja. Ugovor o pristupanju RH EU potpisan je 9. prosinca 2011. godine u Bruxellesu nakon čega se u siječnju 2012. godine pristupilo referendumu o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji gdje se 67% glasača izjasnilo „ZA“ članstvo u Uniji.

10 je godina prošlo otkako je Hrvatska postala dio Europske unije. U subotu, 1. srpnja 2023. na nekadašnjem graničnom prijelazu Jurovski brod susreli su se tadašnja premijerka Jadranka Kosor i tadašnji slovenski premijer Borut Pahor, dvoje državnika koji su imali ključnu ulogu u nastavku pregovora. Susret je organizirala Udruga Hrvata u Beču „Anno 93“. Tom prilikom prisjetili su se koliko je to bio težak i naporan put, ali njihovim dogovorom o arbitraži pograničnog pitanja je skinuta blokada s pregovaračkog procesa.

Ulazak u Schengen i uvođenje eura ove godine je svakako kruna od ulaska u članstvo EU do danas. Dio smo jedne velike obitelji koja nam omogućava živjeti slobodno, putovati i studirati bilo gdje unutar drugih država članica, razmjenjivati znanja i iskustva, volontirati i pomagati zajednicama kojima je to potrebno, te iskoristiti različite druge mogućnosti i prilike koje nam pruža članstvo u EU-u.

Skip to content