Projekt Excover

Priopćenje za medije

KICK-OFF SASTANAK PROJEKTA EXCOVER U KARLOVCU

Karlovac kao početna točka projekta kroz koji će trinaest partnera tijekom naredne dvije godine otkrivati skrivene turističke bisere jadranskog područja

“Kroz Plitvička jezera godišnje prođe oko 1.5 milijun posjetelja, a vrlo blizu tog turističkog dragulja nalazi se još mnogo više skrivenih potencijala, koje ne vidi niti djelić tih posjetielja. Upravo zato su nam potrebni projekti poput ovoga, koji će pokušati osmisliti strategije i raditi na promociji tih, nedovoljno poznatih, a itekako zanimljivih turističkih lokacija, kakvih je i u Hrvatskoj, a sigurna sam i u Italiji puno više nego što znamo”, rekla je Darka Spudić, direktorica Javnog istituta za upravljanje zaštićeni prirodnim resursima Karlovačke županije Natura Vita na javnoj prezentaciji projekta Excover koji se održava u Karlovcu. Projekt Excover: iskusimo, otkrijmo i valorizirajmo skrivena blaga gradova i odredišta u jadranskom području provodi se u sklopu Interreg programa međunarodne suradnje Italija-Hrvatska, a jedan od 13 partnera je i Javna ustanova Regionalna razvojna agencija Karlovačke županije. 

“Iznimno smo ponosni na to što je upravo Karlovac izabran kao grad u kojem je predstavljen projekt Excover, koji ima zanimljiv cilj, a to je promovirati kulturnu i prirodnu baštinu dragulja s područja hrvatskih i talijanskih regija koji, nažalost, nisu toliko popularni među turistima. Nadam se da će projekt uspjeti u svom cilju, a to je pridonijeti ravnomjernijem rasporedu turista koji su tijekom godine uglavnom smješteni na obali – rekla je Marijana Tomičić, pročelnica ureda za razvoj grada i EU projekte Grada Karlovca.

Tijekom trodnevnog početnog sastanka projekta partneri su upoznati s tehničkim detaljima projekta, podijeljene su uloge i odgovornosti i dogovorene daljnje aktivnosti u projektu. Osim tehničkih aspekata partneri su upoznati s turističkim potencijalima koji bi se potencijalno mogli naći na rutama koje će se kroz projekt razvijati: Dvorac Dubrovac u Karlovcu, Baraćeve špilje u Općini Rakovac, Muzej Like u Gospiću, Memorijalni centar Nikole Tesle u Smiljanima. Kao primjer dobre prakse EU projekata provedenih u Karlovcu, predstavljen je i Slatkovodni akvarij Aquatika, koji je ugostio drugi dan Excover sastanka.

“Projekt Excover još jedan je u nizu projekata kroz koje Javna ustanova Regionalna razvojna agencija Karlovačke županije aktivno razvija potencijale Karlovačke županije i nadamo se da će ovo partnerstvo rezultirati kvalitetnim outputima koji će povećati posjećenost svih naših turističih aduta – onih poznatih i onih manje poznatih”, istaknuo je Krunoslav Kralj, zamjenik ravnatelja JU Regionalna razvojna agencija Karlovačke županije.

“Vjerujem da je odabir Karlovačke županije kao početne točke ovog projekta savršen potez, jer upravo ova županija nudi pregršt skrivenih turističkih dragulja koje je potrebno otkriti i zajedno s nama raditi na njihovoj promidžbi. Želja mi je da ovaj projekt pridonese tim naporima i da sve te lokacije dobiju zasluženu turističku valorizaciju”, zaključila je Martina Furdek Hajdin, zamjenica Karlovačkog župana, koje je pozdravila partnere i poželjela im uspješan rad i uživanje u Karlovcu.

Projekt Excover započeo je s provedbom 1.1.2019., traje do 30.6.2021. Partneri u projektu su uz JU Regionalna razvojna agencija Karlovačke županije i Razvojna agencija Ličko-senjske županije (HR, nositelj projekta), Sveučilište u Zadru (HR), Primorsko-goranska županija (HR), Zajednica općina Carnia (IT), Alma Mater Studiorum – Sveučilište u Bologni (IT), Sveučilište u Udinama (IT), Općina Rive d’Arcano (IT), Delta 2000 Societa Consortile a R.L. (IT), Općina Campobasso (IT), Nacionalni park Sasso Simone i Simoncello (IT), Konzorcijska tvrtka Terre del piacere (IT), Općina Predappio (IT) .

Glavni cilj projekta je povećati broj turista u skladu sa kulturnim i prirodnim potencijalom područja te smanjiti turističku sezonalnost obiju zemalja. Projektom se želi  doprinijeti ravnomjernijem rasporedu turista te rasteretiti područja prevelike koncentracije turista smještena uglavnom na obali. Ova nepravilnost povezana je s nedostatkom adekvatnog lanca turističke ponude. Rezultati projekta su uspostava efikasnog turističkog sustava koji će lokalno stanovništvo usmjeriti na korištenje vlastitih sredstava i vještina te brendiranje novih destinacija. Boljim i učinkovitijim marketingom, te sudjelovanjem lokalnog stanovništva cilj će biti postignut, a turistički tokovi usmjereni na veći broj do danas skrivenih lokacija. Projektom se razvija strategija koja ne zahtjeva velika ulaganja i omogućuje održivo korištenje resursa.

Projekt je financiran kroz Interreg program prekogranične suradnje Italija – Hrvatska 2014.-2020., a ukupna mu je vrijednost 2.474.876,05 € od čega bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj iznose 2.103.644,64 €.

Fotografije s Kick-off sastanka

https://photos.app.goo.gl/6M1u2opvvpCn1asv8

Facebook stranica projekta

https://www.facebook.com/Excover-381615732393836/

Twitter profil projekta

Skip to content