Kulturna, povijesna i prirodna baština može privući brojne turiste – smatra lokalno stanovništvo

Izdvajanje atrakcija i potencijalnih turističkih odredišta i manifestacija, definiranje novih iskustava za posjetitelje, kao i ukazivanje na probleme u turističkom sektoru. Sve to bili su zadaci sudionika grupnih intervjua u okviru projekta Excover, koji su u tri etape provedeni diljem Karlovačke županije. Nakon Karlovca, Ozlja i Netretića, završni grupni intervjui su tako održani i u Josipdolu, Ogulinu i Bosiljevu, a potom i u Slunju, Cetingradu i Rakovici, a u njima su sudjelovali predstavnici civilnog, privatnog i javnog sektora. Riječ je lokalnom stanovništvu, većinom dionicima u turizmu koji dobro poznaju svoj kraj i stoga mogu uspješno identificirati kulturnu i prirodnu baštinu ciljanih područja.

Atrakcije, manifestacije i narodni običaji

Uz neformalni razgovor s dionicima, grupni intervjui su uključivali i terenski obilazak lokaliteta predviđenih za analizu i mapiranje kroz projektne aktivnosti, pri čemu je posjećen stari grad Cetin, za kojega je zaključeno kako krije značajan turistički potencijal. Što se tiče pojedinačnih lokacija, u Bosiljevu je naglasak stavljen na kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu, događanja i manifestacije, ali i potreba za dodatnim ulaganjima u razvoj takve, specifične ponude turizma. To se prvenstveno odnosi na Stari grad Bosiljevo (Dvorac Bosiljevo), povijest obitelji Frankopan te potencijale koji proizlaze iz prirodnih resursa. S druge strane, u Ogulinu su dionici ukazali kako turistička ponuda raste proporcionalno s potražnjom, za što su većinom zaslužni sadržaji u Ivaninoj kući bajki i Starom gradu Ogulinu, kao i u Đulinom ponoru, špiljskom sustavu, planini Klek, Šmitovom jezeru, uz dodatak narodnih plesova, običaja, legenda i mitova. Ulaganja u smještajne kapacitete i revitalizaciju kulturno-povijesne baštine su prijeko potrebna u Josipdolu, gdje se kao trenutne turističke atrakcije mogu izdvojiti potok Munjava, Stari grad Modruš, brdo Viničica, jezero Sabljaci, svetište u Oštarijama, crkva Sv. Katarine na Viničici a tome pridonosi i primamljivi brend ove općine – “Josipdol u srcu Hrvatske”.

Od tranzitnih destinacija do turističkih dragulja

Posljednjeg dana grupnih intervjua u organizaciji Javne ustanove Regionalne razvojne agencije Karlovačke županije, posjećen je Slunj, koji se prema statističkim podacima smatra tranzitnom destinacijom, ali unatoč tome raspolaže bogatom turističkom ponudom. Sudionici su naglasili važnost Rastoka, četiri rijeke (Korana, Slunjčica, Mrežnica i Glina), Stari grad Slunj, Napoleonov magazin, biciklističke staze, staze za nordijsko hodanje i planinarenje, kao i Prvo slunjsko vino i brojna kulturno-umjetnička društva. Cetingrad, s druge strane, karakterizira prometni položaj na rubnom dijelu županije uz samu državnu granicu sa Bosnom i Hercegovinom, što za posljedicu ima i velik izazov u privlačenju turista, ali bez obzira na to, temelj turističke ponude ondje čine Stari grad Cetin, a podupiru ga i brojni OPG-ovi, koji nude lokalne autohtone proizvode, konje u funkciji aktivnog turizma, te mirno okruženje.

 

Općina Rakovica je bila posljednja postaja terenskog obilaska projekta Excover, upravo zato što predstavlja jednu od turistički najproduktivnijih destinacija kontinentalne Hrvatske, jer je treća po ostvarenom broju noćenja, a turistima nudi brojne mogućnosti unutar, ali i zvan same destinacije. Naime, Rakovicu karakterizira prekrasan krajolik, bogata kultuno-povijesna baština te blizina Plitvičkih jezera, a kao temeljne turističke atrakcije i aktivnosti izdvojene su Baraćeve špilje, Stari grad Drežnik, staze za nordijsko hodanje, biciklističke staze, Ranch Dolina Jelena, terensko jahanje, rijeka Korana, podzemna jezera u Novoj Kršlji, lička pjesma i rakovački sir. Također, dionici su izdvojili i brojne ostale špilje na području općine korištene za ratovanje protiv Turaka, mrežu bunara, poznate i slavne osobe poput Eugena Kvaternika i obitelji Frankopan, te brojne arheološke i speleološke nalaze.

Nakon završetka grupnih intervjua, sljedeće aktivnosti u okviru projekta Excover u Karlovačkoj županiji odnose se na konkretiziranje rezultata razgovora s dionicima, a potom se očekuje i formiranje ponude skrivenih turističkih dragulja, koji će kroz ovaj prekogranični projekt biti otkriveni i stavljeni u funkciju.

Više informacija o projektu

www.italy-croatia.eu/excover

Projekt Excover je financiran kroz Interreg program prekogranične suradnje Italija – Hrvatska 2014.-2020., a ukupna mu je vrijednost 2.474.876,05 eura od čega bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj iznose 2.103.644,64 eura. Projekt je započeo s provedbom 1. siječnja 2019., a traje do 30. lipnja 2022. Partneri u projektu su uz Razvojnu agenciju Ličko-senjske županije – LIRA (nositelj projekta), JU Regionalna razvojna agencija Karlovačke županije, Sveučilište u Zadru, Primorsko-goranska županija, Zajednica općina Carnia (IT), Alma Mater Studiorum – Sveučilište u Bologni (IT), Sveučilište u Udinama (IT), Općina Rive d’Arcano (IT), Delta 2000 Societa Consortile a R.L. (IT), Općina Campobasso (IT), Nacionalni park Sasso Simone i Simoncello (IT), Lokalna akcijska grupa Montefeltro (IT), Općina Predappio (IT).

Skip to content