Dana 13.2. 2019. u 12. 00 sati u dvorani Kristal održana je press konferencija projekta P.s. – pokreni se (financiranog iz ESF, programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.) čiji je nositelj JU Regionalna razvojna agencija Karlovačke županije a partneri projekta HZZ, Karlovačka županija, grad Karlovac HGK-Županijska komora Karlovac, Obrtnička komora Karlovac, Udruga Carpe Diem te ŽGK Korak. Press konferencija održana je sa ciljem najave jedne od temeljnih aktivnosti projekta – promocije deficitarnih zanimanja koja od 14.2. 2019. kreće po osnovnim školama, pod sloganom „Posloži kockicesvoje karijere“. Promocijom po školama želi se upoznati djecu završnih razreda osnovnih škola (injihove roditelje) sa zanimanjima koja su potrebna na tržištu rada, čijim upisom djeca dobivaju siguran put na tržište rada i stipendije, ukloniti predrasude o tim zanimanjima kao isključivo muškim, uputiti ih o mogućnostima dobivanja informacija o upisima i samim zanimanjima te dati informacije iz prve ruke od strane obrtnika i poduzetnika s područja Karlovačke županije koji zapošljavaju radnike tih traženih struka.

Prezentacijama u 28 škola tokom dvije školske godine cilj je informirati minimalno 1000 učenika završnih razreda i njihovih roditelja o deficitarnim zanimanjima, minimalno 400 učenika će proći profesionalno usmjeravanje dok će 250 učenika posjetiti proizvodne pogone kako bi se upoznali samim zanimanjima na licu mjestu i od strane poslodavaca doznali informacije iz prve ruke. Planiran završetak projekta je kolovoz 2020.

Na press konferenciju uvodnim govorom obratila se Zamjenica Župana dr.sc. Vesna Hajsan Dolinar koja je naglasila važnost upisa deficitarnih zanimanja te iskazala mogućnost kompletnog financiranja školovanja od smještaja do udžbenika, za zanimanja koja nisu upisivani razredi tokom proteklih godina, a o samoj promociji deficitarnih zanimanja po osnovnim školama prisutne je više upoznala Ivana Šulentić, voditeljica projekta P.s. – pokreni se, te su članovi projektnog tima (Ivana Mehle -HZZ, Brnaimira Penić – Udruga Carpe Diem, Davorka Bišćan – ŽGK Korak, Mirjana Kućas – Obrtnička komora) više rekli o svojih institucijama kao sudionicima same promocije. Press konferenciju zatvorio Zamjenik ravnatelja JU Regionalne razvojne agencije – Krunoslav Kralj koji se zahvalio prisutnima i pohvalio njihovu angažiranost i rad na ovom vrijednom projektu.

priopćenje za medije – KŽ

Skip to content