Konferencija o zelenoj mobilnosti

Peta po redu konferencija o zelenoj mobilnosti održana je 10.studenog 2016. godine u Ljubljani. Konferenciju je organizirao Institut europskih regija IRE. Tema konferencije su bili izazovi i iskustva  u dosadašnjim naporima postizanja održive mobilnosti te povezanosti europskih regija i gradova.

Konferenciju je otvorio g. Franz Schausberger, Predsjednik instituta regija, govoreći kako održiva mobilnost znači zadovoljenje potreba današnjih generacija. Naznačio je i to kako je glavni cilj konferencije analizirati trenutnu prometnu situaciju europskih gradova sa povijesnim jezgrama. Poseban naglasak se stavio na izlaganja stručnjaka ekonomista, prometnih planera i predstavnika regija i gradova u Europskoj uniji

Ljubljana, nagrada najzeleniji grad

Gradonačelnik grada Ljubljane g. Zoran Janković, uz pozdrave nazočnima naglasio je da je Ljubljana osvajač nagrade najzelenijeg grada u Europi za 2016. godinu, po izboru Europske komisije,  te naznačio najvažnije aktivnosti u unapređenju mobilnosti u samom gradu, od koje je kao najvažniju naglasio zatvaranje centra grada za promet automobilima. Na taj način centar Ljubljane je postao mjesto susreta i odmora za građane, ali i velikog broja turista.

Nakon uvodnih govora uslijedila su izlaganja stručnjaka iz Austrije, Njemačke, Italije i Slovačke, koji su predstavili svoje napore u unapređenju mobilnosti i održivog transporta u svojim sredinama. Predstavljene su i neke nove tehnologije kao potpuno električni i automatizirani minibus, sustavi najma gradskih bicikala i električnih bicikala i slično. Kao zajednički zaključak na kraju konferencije, još jednom je naglašena važnost ulaganja u modele održive mobilnosti, prvenstveno iz razloga povezanosti građana Europe, smanjenja utjecaja prometa na okoliš te ujednačenog gospodarskog razvoja i napretka svih regija Europske unije.

Skip to content