Javna ustanova Regionalna razvojna agencija Karlovačke županije i Karlovačka županija organizirali su u srijedu, 8. svibnja, u Restoranu „Kristal“ Konferenciju predstavljanja projekta “Susret s rijekom“. Nazočnima na konferenciji obratili su se zamjenica župana gđa. Martina Furdek Hajdin ispred nositelja projekta Karlovačke županije, i gradonačelnik Grada Karlovca g. Damir Mandić ispred partnera Grada Karlovca i kao domaćin ove konferencije. Zamjenik ravnatelja JU Regionalne razvojne agencije Karlovačke županije ujedno i voditelj projekta predstavio je projekt „Susret s rijekom“, odrađene i planirane aktivnosti na projektu, a ravnateljica JU Natura Viva gđa. Darka Spudić upoznala je nazočne sa značenjem i važnosti NATURA 2000 područjima koja su obuhvaćena ovim projektom. U sklopu projekta održat će se još tri konferencije za medije u Karlovcu, Ozlju i Ogulinu.

Ukupna vrijednost projekta  iznosi 9.210.371,03 kn, od čega je 7.828.815,37kn sufinancirano bespovratnim sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.”.  Dodatno sufinanciranje osigurano je sredstvima Fonda za sufinanciranje provedbe projekata na lokalnoj i regionalnoj razini u iznosu od 942.894,25 kuna, što znači da prijavitelj i partneri sufinanciraju samo 4,7 % od ukupnih troškova projekta.

Izgradnjom nove turističke infrastrukture i sadržaja, u vidu tematskih pješačko-biciklističkih staza i šetnica, u tri grada Karlovačke županije, lokalizirano će se predstavljati cijelo NATURA 2000 područje uz rijeke. Tematske šetnice će biti smještene na desnoj obali rijeke Korane u Karlovcu, gdje su radovi već započeli, obali rijeke Kupe u Ozlju i u neposrednoj blizini „Đulinog ponora“ rijeke Dobre u Ogulinu, sve zaštićenih NATURA 2000 područja.

Poseban naglasak biti će na načinu prezentacije edukativnih sadržaja, osobito korištenjem suvremenih tehnologija i multimedijskih sadržaja, koji će posjetiteljima pružiti jedinstvenu priliku da na osobnoj razini dožive rijeku i njen podvodni svijet svim osjetilima, bez da stvarno zarone, što će zasigurno doprinijeti atraktivnosti sadržaja.

Dodana vrijednost i snaga ovog projekta ogleda se u regionalnoj suradnji Karlovačke županije, tri grada, Razvojne agencije, Javne ustanove NATURA VIVA te turističkih zajednica Ogulina i Ozlja, čime je napravljen iskorak u vrednovanju i održivom korištenju prirodne baštine na regionalnoj razini, te postavljen model rada za uspješnu buduću suradnju na sličnim ili drugim projektima.

Skip to content