Nakon mukotrpnih rasprava u Bruxellesu od 17. do 21. srpnja čelnici EU zemalja dogovorili su sedmogodišnji proračun i plan EU za oporavak zemalja članica, a čelnici zemalja su oduševljeni postignutim. Europsko vijeće je postiglo dogovor o novom Višegodišnjem financijskom okviru i novom instrumentu EU za razdoblje od 2021. do 2027. godine. Radi se o iznosu od 1074 milijarde eura.

Kako je tekla rasprava o proračunu?

Prvi prijedlog proračuna za razdoblje od 2021. do 2027. godine iznio je Jean-Claude Juncker u svibnju 2018. godine da do usvajanja VFO-a dođe prije Brexita i izbora za Europski parlament u svibnju 2019. Do dogovora nije došlo, a u prosincu 2019. godine na čelo Europske komisije došla je Ursula von der Leyen. Proglašenjem pandemije COVID-19 svi su bili suglasni da moraju brzo djelovati kako bi spriječili da pandemija korona virusa nanese još i veće štete njihovim međusobno povezanim gospodarstvima. Europsko vijeće odlučilo je u travnju 2020. započeti s radom na uspostavi plana za oporavak kako bi se odgovorilo na krizu. Prijedlog Europske komisije za oporavak europskog gospodarstva od posljedica pandemije COVID-19 s pogledom na održivu budućnost predstavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. Europski plan oporavka se osim na dugoročnom proračunu temeljio se i na novom instrumentu „Next generation EU“ vrijednom 750 milijardi eura na financijskim tržištima.  390 milijardi eura iz paketa će biti raspodijeljeno u obliku bespovratnih sredstava državama članicama i 360 milijardi eura zajma.

Nova financijska omotnica (proračun) za Hrvatsku iznosi…

Hrvatska je tu itekako profitirala. U Hrvatsku stiže 22 milijarde eura koje su jamstvo za gospodarski oporavak i  daljnji ravnomjerni razvoj zemlje. Ovo je postignuće bez presedana, više nego duplo od prvih sedam godina članstva. Mislim da ćemo imati pravu, sjajnu čvrstu polugu za provođenje reformi, realizaciju projekata, ulaganja i brzi gospodarski oporavak. Na ovaj način se još jednom pokazuje koliko je Hrvatskoj važno članstvo u Europskoj uniji’, poručio je Plenković naglasivši da su postigli veliko postignuće.

Usvajanje prijedloga VFO

Odluke Europsko vijeće mora pretočiti u zakone, moraju se donijeti programi i uredbe za sve sektore koji se financiraju iz europskog proračuna. Tu je riječ o redovitom zakonodavnom postupku, što znači da odluke donosi Vijeće EU-a kvalificiranom većinom i Europski parlament većinom glasova. Sav taj posao treba se odraditi do kraja godine, kako bi se sredstva iz novog VFO-a i NGEU-a mogla početi koristiti od 1. siječnja 2021.

Izvor: https://www.consilium.europa.eu/en/   #NextGenerationEU #EuBudget

Skip to content