Pročišćivač otpadnih voda, Aquatika, Susret s rijekom, Poduzetnički centar Nikola Tesla – neki su od projekata koje je u Karlovcu snimila ekipa BNT-a, bugarske javne televizije. Riječ je o njihovom projektu „Europejci“, za koji je ta televizija dobila novac na natječaju Europske komisije, a u sklopu kojeg snimaju primjere dobre prakse u korištenju EU fondova u nizu europskih zemalja.

Karlovac i Karlovačka županija tu se imaju čime pohvaliti. U organizaciji Predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj i Europe Direct Karlovac, čiji je nositelj nositelj Javna ustanova Regionalna razvojna agencija Karlovačke županije (JURRA), bugarski novinari razgovarali su sa svim relevantim sugovornicima, obišli niz lokacija i uvjerili se da su europski projekti u Karlovačkoj županiji  zapravo alat za postizanje boljeg standarda i bržeg razvoja cijele regije.

Tako su, primjerice, snimili Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda, projekt koji je započeo prije gotovo 20 godina, i u to doba je bio najveći europski projekt u državi, vrijedan, 36 i pol milijuna eura, i ujedno prvi takav uređaj u državi. Da nije bilo toga, karlovačke rijeke ne bi ostale čiste, pa niz drugih projekata koji su uslijedili u godinama poslije toga – ne bi imali smisla.

Primjerice, Aquatika, slatkovodni akvarij koji je u 5 godina svog postojanja postao nezaobilazna turistička atrakcija, mjesto koje obara rekorde posjećenosti turista. I možda još važnije, Aquatika se pokazala kao održiv projekt, mjesto koje živi s Karlovcem i Karlovčanima, stalno nudeći različite besplatne sadržaje, radionice, koncerte i izložbe.

Tu je i projekt Susret s rijekom, u sklopu kojega su izgrađene, uređene i multimedijalno opremljene šetnice u tri grada Karlovačke županije, pa tako i ona uz Aquatiku, čime je cijela obale Korane uz Aquatiku dobila posve novo lice.

A na drugoj obali rijeke, uz Gimnaziji, završava se Poduzetnički centar Nikola Tesla, mjesto od kojega se u turističkom, ali i poduzetničkom i gospodarskom smislu, mnogo očekuje. Mnogo toga o Tesli, nekadašnjem đaku karlovačke Gimnazije, Bugari nisu znali, pa im je on sam to ispričao, i to na njihovom materinjem jeziku. Riječ je o turističkom vodiču koji sjajno  glumi Nikolu Teslu.

Uspjehe grada Karlovca i Karlovačke županije u povlačenju novca iz EU fondova ekipi Bugarske nacionalne televizije predstavili su županica Martina Furdek Hajdin, gradonačelnik Damir Mandić, ravnatelj REGEA-e Julije Domac, zamjenik ravnatelja JURRA-e Krunoslav Kralj i drugi relevantni sugovornici. Naglasili su kako je ključ uspjeha u suradnji, u dobroj ideji i u osmišljavanju projekta koji će biti dugoročno održivi i koje će prepoznati i prihvatiti šira zajednica.

Voditelj Predstavništva Europske komisije u RH Ognian Zlatev istaknuo je kako je ovaj posjet odlična prilika da bugarska javnost sazna kako je Hrvatska, kao najmlađa članica Europske unije ipak brže naučila kako dobro koristiti Europske fondove za dobrobit građana.

Urednica i producentica Bugarske nacionalne televizije Dobrina Češmedžijeva istaknula je da su pod dojmom svega što su vidjeli u Karlovcu. „Sve ono što smo vidjeli daje nam hrabrost da i mi inspirirani vašim primjerima kročimo još hrabrije u neke svoje projekte, da i naš san postane javnost i realnost“, rekla je Češmedžijeva.

 

Skip to content