Partner na projektu RCK Panonika je Prirodoslovna škola Karlovac a projekt provodi Razvojna agencija Karlovačke županije, koja je i osmislila aktivnosti projekta.

Nastavno na odrađene pripremne radove pri Prirodoslovnoj školi Karlovac te odrađen sastanak na agronomskom fakultetu na temu završnih prilagodbi tehničkih specifikacija za opremu plastenika, škola će krenuti u postupak nabave plastenika i opreme.

Hidroponski uzgoj biljaka je inovativna uzgojna tehnika prilikom koje se biljke uzgajaju u zaštićenom prostoru (plastenici i staklenici s grijanjem), bez tla i isključivo u vodi ili inertnoj podlozi (kamena vuna, perlit, kokosova vlakna), što omogućuje uzgoj biljaka tijekom cijele godine. Riječ je o metodi kojom se sprječavaju posljedice uzgoja na nekvalitetnom tlu. U ovom slučaju nema potrebe za sterilizacijom tla te plodoredom. Posađene biljke ne dolaze u dodir sa štetnicima i bolestima pa se troši manje novca za zaštitna sredstva, a polaže se i više brige oko okoliša, što se posebice ističe u zatvorenom sistemu prilikom kojeg se višak hranjive otopine skuplja u spremniku i ponovo koristi.

Svi sustavi u plasteniku su regulirani mikroprocesorima, od hranidbe biljaka, regulacije količine CO2, grijanja, hlađenja, osvjetljenja, zamračenja, daljinskim praćenjem svih mikro klimatskih uvjeta uzgoja i ostalo.

U okviru projekta RCK Panonika unaprijediti će se i kurikulumi te educirati nastavno osoblje. Dodana vrijednost ovog projekta je i ta što se uklapa i u druge strukovne programe koje Škola provodi. Kemijski tehničari će imati prilike raditi i eksperimentirati sa raznim kemijskim sastavima hranidbenih otopina te proučavati njihov efekt na rast plodova, fitofarmaceuti učiti o ekološkom uzgoju, prehrambeni tehničari proučavati nutritivne vrijednosti ovako uzgojenih plodova naspram drugih i tako dalje.

Po završetku postupka javne nabave i po potpisu Ugovora sa najboljim ponuđačem, očekuje se da će plastenik biti postavljen  i stavljen u funkciju u roku od 6 mjeseci.

Skip to content