Regionalni lanci vrijednosti: Mapiranje dionika prvi korak ulaganja u istraživanje i razvoj te ključne tehnologije, infrastrukturu i pametne tehnologije

U organizaciji JU Regionalne razvojne agencije Karlovačke županije te uz potporu Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU, u petak, 25. ožujka, održano je predstavljanje Plana i otvorenog javnog poziva za uspostavu regionalnih lanaca vrijednosti u okviru Plana industrijske tranzicije Panonske Hrvatske. U dvorani restorana Kristal u Karlovcu oko 40-ak poduzetnika iz sektora turizma, poljoprivredne i prehrambene, metalo-prerađivačke  i drvne industrije te predstavnika jedinica lokalne samouprave s područja Karlovačke županije imalo je prilike pobliže čuti o tome što su to regionalni lanci vrijednosti (RLV). Prezentaciju je održao Stjepan Marković, voditelj Službe za koordinaciju investicija iz EU instrumenata i ispunjavanja uvjeta koji omogućuju provedbu EU fondova pri Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU.

Podsjećamo, za provedbu Plana industrijske tranzicije Panonske Hrvatske osigurano je 160 milijuna eura, odnosno milijarda i 200 milijuna kuna. Ovaj iznos usmjeravat će se poduzetnicima s područja Panonske Hrvatske i to za ukupno pet utvrđenih strateških grana gospodarstva, a to su: poljoprivreda/prehrambena industrija, metalo-prerađivačka industrija, drvno-prerađivačka industrija, informacijsko-komunikacijske tehnologije i potencijal rasta kontinentalnog turizma.

Na predavanju, održanom u petak bilo je riječi i o najvažnijim aspektima Plana industrijske tranzicije Panonske Hrvatske te o trenutno aktualnom Javnom pozivu Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU za uspostavu Regionalnih lanaca vrijednosti. Jedan od prvih koraka u provedbi Plana industrijske tranzicije je mapiranje dionikaregionalnih lanaca vrijednosti koji je u tijeku kroz Javne pozive za iskazivanje interesa za sudjelovanje u istima. Navedeni pozivi su prvenstveno usmjereni na poduzetnike koji svojim radom doprinose usmjeravanju regionalnog gospodarstva prema prioritetnim nišama u okviru RLV-ova. Vizija i misija regionalnih lanaca vrijednosti definirat će se potom zajedničkom Deklaracijom o suradnji, a  koju će potpisati dionici mapirani u okviru svakog RLV-a te će se izraditi akcijski planovi za njihov razvoj i unaprjeđenje. Definirat će se i prioritetna područja ulaganja te indikativne teme za istraživanje i razvoj, kao i ključne tehnologije, infrastruktura i pametne vještine za industrijsku tranziciju.

Sve navedeno bit će važni inputi za izradu ciljanih javnih poziva za dodjelu bespovratnih sredstava poduzetnicima, koji se planiraju objaviti krajem 2022. i kojim će se dati podrška dionicima regionalnih lanaca vrijednosti u procesu industrijske tranzicije.

Skip to content