Dana 30.04.2019. s početkom u 10:20 sati u OŠ Cetingrad održana je prezentacija deficitarnih zanimanja u sklopu projekta P.s.-Pokreni se. 

Prezentaciji su prisustvovali učenici osmih razreda Osnovne škole Cetingrad, kao i njihovi roditelji. 

Gđa. Danica Bago, pozdravila je prisutne te se zahvalila na odazivu. Predstavila je projekt te njegove aktivnosti. Predstavnica HZZ-a gđa.Majda Šavor, upoznala je prisutne s deficitarnim (traženim) zanimanjima, koja su to točno i koje mogućnosti ista i nude. Također je prisutne upoznala i s mogućnostima nastavka školovanja nakon upisa u trogodišnja zanimanja. Predstavnica Ženske Udruge Korak, gđa. Davorka Bišćan upitala je nazočne: „Tko tipično radi u ovim zanimanjima?, na što je dobila odgovor :“Muškarci.“. Međutim napretkom tehnologije to više ne mora biti tako, u ovim zanimanjima mogu raditi i žene. Ispred Obrtničke komore Karlovac, gđa.Mirjana Kućas upoznale je učenike sa razlikama JMO i klasičnog sustava obrazovanja, te prednostima koje JMO sustav pruža. Učenicima je rečeno koje sve stipendije mogu dobiti te koliko koja i iznosi. Također upoznala je nazočne sa svim mogućnostima napredovanja. Za sam kraj gđa.Katarina Tonžetić predstavila je Udruga Carpe Diem, te mogućnosti koje udruga nudi. Roditelji su najviše interesa iskazali prema mogućnostima besplatnih instrukcije koje se provode u udruzi.

 U sklopu prezentacije gost predavač iz privatnog sektora gosp.Nikola Špelić iz građevinskog obrta Špelić opisao je poslovni put od upisa u školu za jedno od deficitarnih zanimanja do otvaranja danas jednog od najuspješnijeg obrta na području Slunja. Na kraju prezentacije asistentica projekta zahvalila se prisutnima na dolasku te ih informirala o mogućnostima posjeta proizvodnim pogonima različitim poslodavcima na području Karlovačke županije, koje će biti uskoro organizirano.

Skip to content