Connecting Europe Facility Digital (CEF-Digital) usmjeren je na podržavanje javnih i privatnih ulaganja u infrastrukture za digitalno povezivanje između 2021. i 2027. godine. Učiniti Europu digitalnijom jedan je od ključnih izazova za našu generaciju. Povećanje online interakcija i pojava novih načina života, rada i poslovanja, pokazali su središnju ulogu koju digitalne tehnologije imaju u našem gospodarstvu i društvu. Zauzvrat, digitalne tehnologije zahtijevaju odgovarajuću infrastrukturu za digitalno povezivanje kako bi funkcionirale.

 

Prvi Info dan za Connecting Europe Facility Digital Call, koji je održan 19. siječnja 2022., imao je za cilj pripremiti podnositelje zahtjeva za izradu najboljih mogućih prijedloga.

 

Planiranim proračunom od 258 milijuna eura u okviru 11 objavljenih poziva nastoji se poboljšati infrastruktura za digitalno povezivanje, posebno gigabitnih i 5G mreža diljem Unije te pridonijeti digitalnoj transformaciji Europe.

Prihvatljivi prijavitelji su svi javni ili privatni pravni subjekti osnovani u jednoj od država članica Europske unije.

Rok za prijavu projektnih prijedloga na sve pozive je 11. ožujka 2022. do 17:00 sati putem EU portala za financiranje i natječaje.

Prvi otvoreni pozivi su:

 1. 5G za pametne zajednice – radovi
 2. Okosnica povezanosti za digitalne globalne pristupnike- radovi
 3. Okosnica povezanosti za digitalne globalne pristupnike- studije
 4. Priprema radova za operativne digitalne platforme
 5. Pokrivenost 5G mrežom duž prometnih koridora- radovi
 6. Pokrivenost 5G mrežom duž prometnih koridora – studije
 7. Koordinacija strateškog programa uvođenja 5G mreže
 8. Opremanje okosnih mreža s infrastrukturom visokih performansi i sigurne DNS rezolucije – radovi
 9. Integracija 5G mreže s rubnim računalstvom i vanjskim objektima u oblaku
 10. Interkonekcija okosnica mreža za saveze u oblaku s drugim infrastrukturama oblaka, HPC-a i rubnih infrastruktura – Studije
 11. Interkonekcija okosnica mreža za saveze u oblaku – radovi

 

Više informacija o objavljenim pozivima, projektnoj dokumentaciji te načinu prijave možete saznati na Calls for proposals (europa.eu)

Skip to content