Administrativno, kulturno i povijesno središte u srcu Hrvatske, s lijepom, ali ponekad oštrom klimom, zbog koje je lokalno stanovništvo razvilo razna znanja i vještine koje se prenose s koljena na koljeno.

Ovo je Karlovačka županija, mjesto velike vrijednosti, bogato resursima pogodnim za rast kreativne industrije i razvoj dodatnih poduzeća. Sjajan primjer je drvna industrija koja bi mogla povezati dizajn namještaja i kreativnost za suvremeno tržište.

Prirodni izvori, šume, zelenilo, krš i zaštićena prirodna područja – to su resursi za stvaranje posebnih turističkih proizvoda koji su namijenjeni uglavnom posjetiteljima koji znaju njihovu stvarnu vrijednost – rekla nam je Aleksandra Kolić Puškarić iz Turističke zajednice grada Ogulina u video intervjuu snimljenom za projekt Excover (https://www.youtube.com/watch?v=o1c5YlLy6Pg)

Projekt Excover provoditi će se do 30. lipnja 2022. godine a glavni cilj projekta je povećati broj turista u skladu sa kulturnim i prirodnim potencijalom odabranih lokacija te smanjiti turističku sezonalnost obiju zemalja. Projektom se želi  doprinijeti ravnomjernijem rasporedu turista te rasteretiti područja prevelike koncentracije turista smještena uglavnom na obali. Ova nepravilnost povezana je s nedostatkom adekvatnog lanca turističke ponude. Rezultati projekta su uspostava efikasnog turističkog sustava koji će lokalno stanovništvo usmjeriti na korištenje vlastitih sredstava i vještina te brendiranje novih destinacija. Boljim i učinkovitijim marketingom te sudjelovanjem lokalnog stanovništva cilj će biti postignut, a turistički tokovi usmjereni na veći broj do danas skrivenih lokacija. Projektom se razvija strategija koja ne zahtjeva velika ulaganja i omogućuje održivo korištenje resursa. Svrha projekta je identificirati inovativna rješenja za razvoj turizma malih gradova s dragocjenim lokalnim vrijednostima koja imaju mali broj turističkih posjeta te smanjiti jaz između postojećih resursa i broja turista i doprinijeti boljoj teritorijalnoj i sezonskoj raspodijeli turističke posjećenosti mjesta u Hrvatskoj i Italiji koja je koncentrirana uglavnom na nekoliko obalnih područja i svega nekoliko gradova.

Vrijednost projekta je 2.474.876,05 EUR (pri čemu Europska unija financira projekt s 2.103.644,64 EUR, a vlastito sufinanciranje partnera iznosi 371.231,41 EUR). Projektno partnerstvo uz Javnu ustanovu Regionalnu razvojnu agenciju Karlovačke županije čini ukupno 13 partnera iz Italije i Hrvatske.

Skip to content