U petak 03. travnja predstavnici Javne ustanove Regionalne razvojne agencije Karlovačke županije održali su on line video sastanak sa predstavnicima Svjetske banke IBRD-IDA i Ministarstva regionalnog razvoja. Sastanak je pozdravnim riječima otvorio g. Velimir Žunac državni tajnik Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.
U okviru sastanka predstavljen je tim Svjetske banke i MRRFEU-a te njihov dijagnostički rad koji se provodi u Slavoniji, Baranji i Srijemu. Veliki dio ovog posla već je proveden, kroz izrađene preporuke koje proizlaze iz dubinskih analiza 5 županija Slavonije, Baranje i Srijema, dok dio još slijedi kroz pripremne radnje za izradu teritorijalne strategije i integriranih strateških projekata regionalnog razvoja.
Uz navedeno, Ravnatelj i zamjenik ravnatelja Javne ustanove Regionalne razvojne agencije Karlovačke županije imali su priliku predstaviti dosadašnji rad razvojne agencije na Intervencijskom planu grada Slunja i pridruženih općina, strateško usmjerenje Karlovačke županije i županijske strateške razvojne projekte.
Također je bilo i riječi o trenutnoj situaciji epidemije COVID 19 u kojoj se nalazimo i kakav će ona utjecaj imati na buduće aktivnosti. Upravo iz tog razloga, tokom sastanka posebno je naglašena važnost planiranja razvojnih projekata, sada više no ikada. Posljedice koje će epidemija COVID 19 ostaviti na društvo u cjelini, možemo samo procjenjivati, no znamo da će biti velike. Posebno je ugrožen gospodarski sektor koji uslijed restrikcija rada bilježi značajan pad poslovanja. Iznijet je podatak o prijavljenom padu prihoda u čak 95% tvrtki (istraživanje HGK) na razini RH. Sve navedeno utječe na ponovno promišljanje prioriteta ulaganja na svim razinama, od EU razine koja je već započela reviziju prioriteta ulaganja za 2021-2027., preko nacionalne sve do regionalne i lokalne.
Nakon održanih prezentacija predstavnika Svjetske banke i razvojne agencije povela se daljnja rasprava sa ciljem utvrđivanja na koja se područja metodološki pristup projektu Slavonije, Baranje i Srijema, može proširiti na Karlovačku županiju. Ministarstvo i predstavnici World Bank IBRD-IDA su naglasili kako postoji veliki potencijal i želja za proširenjem metodologije Projekta Slavonija, Baranja i Srijem, na Karlovačku i susjedne županije. U tom smjeru, dogovoreno je održavanje radnih sastanaka i pokretanje analiza koje bi uslijedile u narednom periodu te u koje će JURRA kao regionalni koordinator biti aktivno uključena.
U nastavku predstavnici MRRFEU stavili su naglasak na suradnju među općinama, gradovima i županijama u razvoju zajedničkih projekata koji imaju kumulativni učinak na razvoj gospodarstva, na čemu se također očekuje snažna suradnja MRRFEU i JURRA-e.
Pomoćnica ministra gđa Ana Odak je na kraju sastanka naglasila da će razvojne agencije zajedno sa Hrvatskom zajednicom županija, u narednom periodu biti aktivnije uključene u programiranje nove financijske perspektive kroz radne skupine i sastanke.
Predstavnici JURRA-e su zahvalili na dosadašnjoj suradnji sa MRRFEU, no ujedno je i naglašeno da prostora za napredak i veće uključivanje ima. Uz to, zamjenik ravnatelja dao je prijedlog da se još jednom revidira i razmotri davno predloženi model decentralizacije sustava upravljanja ESI fondovima kroz akreditaciju razvojnih agencija kao posredničkih tijela razine dva (PT 2), prema praksi mnogih drugih članica EU, što bi dokazano omogućilo brži protok sredstava te posljedično i bolju apsorpciju EU novca.
Sastanku su ispred tima World Bank IBRD-IDA sudjelovali g. Austin Kilroy, team leader za Hrvatsku, sa suradnicima g. Connor Kearney i Pedro Arizti, dok su ispred MRRFEU sudjelovali pomoćnica ministra gđa. Ana Odak i državni tajnik g. Velimir Žunac sa suradnicima. Ispred Razvojne agencije Karlovačke županije sudjelovao je Ravnatelj dr.sc. Vilko Klasan, zamjenik ravnatelja g. Krunoslav Kralj te voditeljica Odjela za strateško planiranje gđa. Ivančica Obajdin. Uz navedene, sastanku se pridružio i g. Viktor Smolić ispred grada Slunja.

Skip to content