Dana 24. ožujka 2023. Javna ustanova Regionalna razvojna agencija Karlovačke županije (u daljnjem tekstu: JURRA), održala je 3. konferenciju projekta „KaŽu5 EduKA II“ tehničke pomoći u Centru podzemne baštine „SPELEON“ u Rakovici.

Na konferenciji su prisustvovali državna tajnica u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije (MRRFEU) gđa. Spomenka Đurić, ravnatelj Uprave za regionalni razvoj MRRFEU g. Ivan Bota, županica Karlovačke županije gđa. Martina Furdek Hajdin, gradonačelnici i načelnici jedinica lokalne samouprave s područja Karlovačke županije i drugi.

Glavni cilj konferencije je predstavljanje projekta, projektnih aktivnosti, rezultata i primjera iz prakse u provedbi projekta „KaŽu5 EduKA II“. Opći cilj projekta usmjeren je na jačanje kapaciteta na regionalnoj i lokalnoj razini, odnosno povećanju apsorpcije sredstava Europskih strukturnih i investicijskih fondova u Karlovačkoj županiji. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

U uvodnom obraćanju o. d. ravnatelja JURRA-e dr. sc. Vilko Klasan govorio je o važnosti projekta „KaŽu5 EduKA II“, o uspješnoj suradnji s javnopravnim tijelima s područja Karlovačke županije putem pružanja stručne i savjetodavne pomoći u pripremi i provedbi projekta i u izradi strateških dokumenata.

Također, o. d. ravnatelja JURRA-e istaknuo je kako je vrijednost pripremljenih i ugovorenih projekata preko projekta „KaŽu5 EduKA II“ višestruko veća nego sami iznos projekta, što samo za sebe govori o samoodrživosti, isplativosti i važnosti projekta za Karlovačku županiju.

U pozdravnoj riječi obratila se županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin, koja se u svom govoru osvrnula na već nekoliko centara koji su izgrađeni europskim sredstvima i koji rade na tome da budu održivi poput „Ivanina kuća bajke“ u Ogulinu, „Slatkovodni akvarij Aquatika“ te „SPELEON“ u Rakovici.

U predstavljanju rezultata projekta „KaŽu5 EduKA II“, nakon 3 i pol godine njegove provedbe, govorila je voditeljica projekta Antonija Vučić. U prezentaciji su demonstrirani kvantitativni rezultati projekta,

tehnička pomoć u brojkama prema glavnim grupnim aktivnostima na projektu, zasebno u razdoblju od 2019. – 2021. te u 2022. godini. U razdoblju 2019. – 2021. kroz projekt tehničke pomoći do sada je uključeno 30 javnopravnih tijela za koje je JURRA pružila neki od oblika stručne i savjetodavne pomoći u pripremi i provedbi projekata. U istom razdobljudjelatnici JURRA-e održali 106 edukacija kroz cikluse koji su tematski prilagođeni grupama polaznika, provedeno je 57 info aktivnosti te su sudjelovali u više od 30 priprema i programiranja na nacionalnoj i EU razini u izradi strateških dokumenata. Po završetku 2022. godine, pružena je stručna pomoć u pripremi za 35 javnopravnih tijela s područja Karlovačke županije, čija vrijednost projekata iznosi 5.821.431,46€, dok u provedbi 16 projekata iznosi 32.743.774,87 €. Nadalje, u 2022. godini, sudjelovalo je 43 sudionika edukacija što kroz cikluse edukacija o EU fondovima što kroz specijalističke izobrazbe javne nabave. Također, organizirano je, provedeno i objavljeno sveukupno 18 informativnih aktivnosti na kojima je sudjelovalo 94 polaznika. Isto tako, djelatnici JURRA-e sudjelovali su na izradi 6 strateških dokumenata na nacionalnoj i EU razini.

O primjeru dobre prakse govorila je pročelnica UO Karlovačke županije za graditeljstvo i okoliš Marina Jarnjević na temu Plana razvoja Karlovačke županije 2021. – 2027., na čijoj pripremi je sudjelovalo preko 250 dionika. Izradu Plana razvoja Karlovačke županije 2021. – 2027. koordinirala je Karlovačka županija u suradnji s JURRA-a.

Na kraju službenog dijela konferencije, govorio je ravnatelj Uprave za regionalni razvoj ispred MRRFEU g. Ivan Bota koji je u svojem obraćanju predstavio mogućnosti financiranja projekata iz ESI fondova u okviru Višegodišnjeg financijskog okvira VFO 2021. – 2027. Također, najavio je kako je MRRFEU objavilo Javni poziv za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini u 2023. godini, čiji ukupni raspoloživi iznos u okviru Javnog poziva iznosi 50.000.000,00€.

Projekt „KaŽu5 EduKA II“ usmjeren je na jačanje kapaciteta javnopravnih tijela s područja Karlovačke županije kroz pomoć u pripremi i provedbi razvojnih projekata, informiranju i umrežavanju u sferi ESI fondova te upravljanju sustavom strateškog planiranja, a u cilju poticanja regionalnog razvoja.  

Ukupna vrijednost projekta je 1.958.492,57€ (14.756.262,24 kn), od čega je 1.664.718.67€ (12.542.822,84 kn) sufinancirano sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Projekt se provodi u okviru Tehničke pomoći, Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.”.

Skip to content