U organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i Ustanove za obrazovanje odraslih za Europske strukturne i investicijske fondove i programe Europske unije dana 4.2.2020. održana je konferencija „Izazovi usvajanja novog višegodišnjeg financijskog okvira (VFO) 2021. – 2027. i položaj kohezijske politike u novom proračunu“.

Konferencija posvećena procesu usvajanja novog, sedmogodišnjeg proračuna Europske unije održana je u okviru službenog posjeta predsjednika Europskog revizorskog suda g. Klaus-Heiner Lehne koji je Hrvatsku posjetio u povodu hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije.

U panel raspravi koja je uslijedila nakon uvodnih govora, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić, predsjednik Europskog revizorskog suda Klaus-Heiner Lehne i hrvatska članica Europskog revizorskog suda Ivana Maletić razmijenili su mišljenja o novom višegodišnjem financijskom okviru odnosno o pitanjima kako postići više s manje resursa, kako postići sinergiju između europskog i nacionalnih proračuna, kako pojednostaviti procedure upravljanja europskim fondovima itd.

Predsjednik Europskog revizorskog suda Klaus-Heiner Lehne naglasio je kako je važno da se novi višegodišnji financijski okvir definira u skladu s potrebama kako inovacija, poljoprivrede tako i kohezije, naglasivši kako bi novi financijski okvir trebao moći odgovoriti na potencijalne buduće probleme. Uz to, govorio je i o nužnosti pojednostavljivanja procesa.

Ivana Maletić, hrvatska članica Europskog revizorskog suda istaknula je da je novi višegodišnji financijski okvir nova prilika kako za Europsku uniju tako i za države članice te da je vrlo važno zajedno definirati što se želi postići u budućem razdoblju.

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić poručio je da je hrvatsko predsjedanje Vijećem EU-a prilika da se višegodišnji financijski okvir stavi u fokus javnosti. Naglasio je da je optimističan u pogledu postizanja kompromisa oko novog, sedmogodišnjeg EU proračuna za vrijeme hrvatskog predsjedanja. Govoreći o tzv. tematskim koncentracijama prema kojima je predviđeno da se 35% sredstava ulaže u tzv. pametnu Europu, a 30% u tzv. zelenu Europu, ministar je naglasio da tradicionalne politike mogu biti moderne odnosno da se u takvim okvirima može stvarati dodana vrijednost posebno u pogledu otvaranja novih radnih mjesta.

Ispred Javne ustanove Regionalne razvojne agencije Karlovačke županije, konferenciji je nazočio ravnatelj dr.sc. Vilko Klasan, koji je na marginama konferencije razgovarao sa članicom Europskog revizorskog suda Ivanom Maletić, kao i sa Ministrom regionalnog razvoja Markom Pavićem te državnom tajnicom Spomenkom Đurić.

Skip to content