Informacijski centar Europe Direct Karlovac u suradnji  s Informacijskim centrom Europe Direct Čakovec održao je 12. travnja 2019. debatu maturanata Gimnazije Josipa Slavenskog i Gimnazije Karlovac pod nazivom „EU BRUNCH KARLOVAC“ #ovajputglasam. Debata koja se održala u Aquatici – slatkovodnom akvariju Karlovac, otvorila je Irena Božičević, djelatnica Upravnog odjela za školstvo Karlovačke županije koja je pozdravila sudionike te im zaželjela uspješnu raspravu. Prisutne su također pozdravile i Ana Kučinić iz Javne ustanove Regionalne razvojne agencije Karlovačke županije te ravnateljica Gimnazije Karlovac, Snježana Štranjgar te poručile maturantima da izađu na izbore i sami kreiraju svoju sudbinu.
Središnja tema ove debate bila je politička participacija s naglaskom na izbore za Europski Parlament. Raspravljalo se o aktualnim temama kao što su: utjecaj društvenih mreža na političku participaciju, kako mladi ljudi mogu utjecati na mijenjanje politike EU te ocjenjuju li glasači program pojedinca ili političku opciju (stranku). Maturanti čakovečke i karlovačke gimnazije pokazali su i koliko su informirani te koliko prate teme vezane uz politiku i Europsku Uniju.
Na kraju rasprave je zaključeno da se kroz edukaciju o EU izborima i glasovanje, motivira i potakne sve one koji  su nezainteresirani i politički apatični  da  prepoznaju  svoju ulogu u oblikovanju politike dajući svoj glas opciji koju smatraju da će donijeti najbolje odluke za njihovu budućnost. Nakon završene debate, sudionici su posjetili slatkovodni akvarij u Karlovcu gdje su imali prilike nastaviti druženje.
Dio atmosfere sa debate možete pogledati u nastavku. Više informacija također je dostupno na Facebook stranici Europe Direct Karlovac #ovajputglasam

Skip to content