Nastavno na potpisano pismo namjere o sklapanju Razvojnog sporazuma između Karlovačke, Zagrebačke i Sisačko moslavačke županije, koje je potpisano 25. veljače ove godine, u Zagrebu je održan radni sastanak predstavnika tri Regionalne razvojne agencije. Sastanku je nazočio Ravnatelj JU Regionalne razvojne agencije Zagrebačke županije g. Stipo Velić, JU Regionalne razvojne agencije Sisačko-moslavačke županije g. Mario Čelan i zamjenik ravnatelja JU Regionalne razvojne agencije Karlovačke županije g. Krunoslav Kralj.

Ove tri županije imaju mnoge zajedničke komparativne prednosti ali i razvojne potrebe, dio su iste regije (NUTS 2 Panonska HR), što predstavlja priliku za provedbu zajedničkih projekata, kako onih koji su već spremni za provedbu, tako i onih koji su u svom začetku. Upravo navedeno je bila tema sastanka, gdje su dogovoreni prijedlozi područja suradnje u okviru kojih će se kandidirati projekti za Razvojni sporazum. Ta područja su gospodarstvo, energetika, turizam, kultura, zdravstvo i školstvo. Naravno, ovo nije isključiv popis, nova područja suradnje se mogu dodati u bilo kojem trenutku izrade Razvojnog sporazuma, o čemu će se razgovarati i na sastanku tri Župana koji će uskoro uslijediti. Nakon suglasja oko projekata, u suradnji sa Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova EU, odrediti će sa raspoloživ iznos za realizaciju Sporazuma, nakon čega slijedi i njegovo potpisivanje.

U dosadašnjem razdoblju, jedini Razvojni sporazum koji je potpisan i koji je u realizaciji je onaj za razvoj Slavonije, Baranje i Srijema. U okviru ovog Sporazuma, prijaviteljima sa ovog područja na raspolaganje je stavljen iznos od 19 milijardi kuna za realizaciju projekata iz različitih sektora.

Skip to content