Održan je 3 hrvatski ruralni parlament od 20. do 23. svibnja 2019. godine u organizaciji Ministarstva poljoprivrede i Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Ruralni parlament predstavlja inicijativu koja se temelji na načelu odozdo prema gore “bottom up” te time predstavlja glas stanovnika ruralnih prostora koji postaju aktivni sudionici u procesima osmišljavanja, određivanja i provedbe politike ruralnog razvoja.

Ruralni parlament je održan na više lokacija u Šibensko-kninskoj županiji, sa centralnim događanjima u Vodicama i Tisnom. Središnja tema ovogodišnjeg parlamenta su “pametna sela”, digitalizacija u poljoprivredi te budućnost Zajedničke poljoprivredne politike te strateškog plana za razdoblje u novoj financijskoj perspektivi EU. Inicijativa pametnih sela pokrenuta je u Europskom parlamentu 2017. s ciljem adresiranja problema depopulacije i odljeva mozgova iz europskih sela u europska urbana područja.

U tri dana održavanja sudionici su imali priliku sudjelovati na više događanja kao što su predavanja,  terenske radionice, predstavljanje gastro ponude hrvatskih sela i brojna druga događanja. Sudionici su bili predstavnici Ministarstva, APPRRR-a, razvojnih agencija, LAG-ova i brojni drugi sudionici iz RH i susjednih zemalja.

Na događanju u ime Javne ustanove regionalne razvojne agencije Karlovačke županije su sudjelovali ravnatelj g. Vilko Klasan sa suradnicom gđom Ivančicom Obajdin.

Skip to content