Pandemija koronavirusa, ne samo da je to nezapamćen izazov za naše zdravstvene sustave, već je i veliki šok za gospodarstva diljem svijeta. Najavljene mjere Europske komisije usmjerene su na rješavanje problema. Spremni smo učiniti i više kako se situacija bude mijenjala – poruka je predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen.

Podrška gospodarstvu i zdravstvenim sustavima

Mjere namijenjene ublažavanju posljedica pandemije na europsko gospodarstvo uključuju i Investicijsku inicijativu koja članicama na raspolaganje stavlja 37 milijardi eura iz kohezijskih fondova. Drugim riječima, Komisija ove godine neće od članica tražiti povrat neutrošenih sredstava pretfinanciranja iz europskih strukturnih i investicijskih fondova, već njihovo usmjeravanje u gospodarstvo. Također, Komisija pomno prati utjecaj krize na sektor turizma s obzirom da je to po snazi treći sektor gospodarstva EU-a i zapošljava 27 milijuna ljudi, te je u kontaktu s ministarstvima turizma država članica.

Europska komisija ubrzano ulaže u istraživanje cjepiva, liječenja i dijagnostike. Tako će 17 odabranih projekata dobiti 47.5 milijuna eura iz programa Obzor 2020. Dodatno, kroz Inicijativu za inovativne lijekove mobilizirat će se 90 milijuna eura privatnih i javnih investicija kao i 164 milijuna eura za inovativna rješenja kod malih i srednjih poduzeća i startupa.

Komisija u sustavu RescEU stvara strateške zalihe medicinske opreme. Radi se o opremi za intenzivnu njegu kao što su respiratori, zaštitna oprema i laboratorijske potrepštine. Namijenjene su svim državama članicama kojima nedostaje opreme za liječenje zaraženih pacijenata, zaštitu zdravstvenih djelatnika i usporavanje širenja virusa.

 

Skip to content