Za gradove osigurano više od 680 milijuna eura kroz ITU mehanizam.

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije na svojoj web stranici (https://razvoj.gov.hr/poziv-za-urbana-podrucja-za-provedbu-mehanizma-integriranih-teritorijalnih-ulaganja-itu-mehanizma-u-financijskom-razdoblju-2021-2027-5112/5112) objavljuje Poziv za urbana područja za provedbu mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizma) u financijskom razdoblju 2021. – 2027. vrijedan 681,27 milijuna eura.

„Ovo je najveći poziv koji je ikad objavljen za gradove, a ukupna sredstva koja su gradovima dostupna iznose 681,27 milijuna eura. S tim novcem gradovi imaju priliku ulagati u poboljšanje kvalitete života građana, od poslovne infrastrukture, boljeg prijevoza putnika do zelenih gradskih oaza i energetske obnove. Koristim priliku da pozovem gradove da osmisle kvalitetne projekte i da se prijave, jer smo osigurali rekordni iznos novca kojima se značajno može unaprijediti kvaliteta života naših sugrađana“, kazala je ministrica Tramišak.

Ova sredstva koristit će 22 grada s urbanim područjem, ukupno 192 jedinice lokalne samouprave.

Prihvatljivi prijavitelji po ovom Pozivu su 22 grada koji su uspostavili urbana područja sukladno Zakonu o regionalnom razvoju Republike Hrvatske i smjernicama Ministarstva:

  • 4 urbane aglomeracije: Zagreb, Split, Rijeka i Osijek
  • 10 većih urbanih područja: Zadar, Slavonski Brod, Pula, Karlovac, Sisak, Varaždin, Šibenik, Dubrovnik, Bjelovar i Vinkovci
  • 8 manjih urbanih područja koji su sjedišta županija: Koprivnica, Vukovar, Čakovec, Požega, Virovitica, Krapina, Gospić i Pazin.

Prijave se podnose u elektroničkom obliku na mail adresu: [email protected], a rok za podnošenje prijava je 28. veljače 2023. godine.

Glavni dokument kojim gradovi dokazuju da ispunjavaju preduvjete za provedbu ITU mehanizma je nacrt strategije razvoja urbanog područja stoga je to jedan od ključnih dokumenata koji se dostavlja uz prijavu, a detaljnije informacije o tome, kao i o samom ITU mehanizmu i njegovoj provedbi dostupne su u Pozivu kojem se može pristupiti putem web stranice Ministarstva.

Skip to content