Ove godine obilježava se 30 godina od pokretanja programa Interreg. Interreg je inicijativa koja je posebno posvećena pomaganju europskim regijama da zajedno rade na pronalaženju rješenja za zajedničke ekonomske, ekološke, socijalne i kulturne izazove. Program Interreg još nazivamo Europska teritorijalna suradnja.

U sklopu Interreg programa djeluje:

  • 60 prekograničnih programa koji poboljšavaju život građana pružajući im više i bolje mogućnosti te pristup uslugama unutar granica EU;
  • 4 programa međuregionalne suradnje koji potiču izgradnju kapaciteta i suradnju između urbanih područja i regija na cijelom europskom kontinentu;
  • 15 programa transnacionalne suradnje za rješavanje zajedničkih izazova i razmjenu dobre prakse među zemljama na istom zemljopisnom području (u Europi i šire);
  • 10 programa suradnje sa zemljama pristupnicama (Interreg instrument za pretpristupnu pomoć (IPA) prekogranični programi);
  • 15 programa suradnje između Europske Unije i susjednih zemalja koji dijele kopnenu granicu ili morski prijelaz (Program Interreg instrument prekograničnog europskog susjedstva(ENI CBC)).

Program Interreg IPA prekogranična suradnja Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014. -2020. odlučio se na organizaciju tri istovremene lokalne manifestacije u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

U svakoj od navedenih zemalja tijekom rujna i listopada 2020. zasađeno je po 10 stabala na odabranoj javnoj površini. Ukupno 30 stabala predstavlja 30 godina uspješne Interreg suradnje. U Hrvatskoj je taj dan obilježen u Gradu Karlovcu, dana 6. listopada 2020., a glavni organizator događaja bila je Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA).

Obilježavanju je prisustvovala ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Nataša Tramišak, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, Ognyan Zlatev, predstavnici Karlovačke županije, dožupanica Vesna Hajsan Dolinar, predstavnici Grada Karlovca, gradonačelnik Damir Mandić te ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske, dr. sc. Julije Domac.

U ovoj financijskoj perspektivi na raspolaganju nam je 10,7 milijardi eura, a u novoj financijskoj perspektivi 2021. – 2027. iznos od 22 milijarde eura, izjavila je ministrica Nataša Tramišak.

Predstavljajući projekte koji čekaju spremni na daljnja povlačenja iz EU fondova, ministrica Nataša Tramišak izjavila je da je kroz financijski okvir koji još traje bilo na raspolaganju 10,7 milijardi eura, a da je sada na raspolaganju nova financijska injekcija od 22 milijarde eura.

U Karlovačkoj županiji provodi se više Interreg projekata ukupne vrijednosti 26 milijuna kuna. Također, Karlovačka županija spremna je s 30 novih projekata (svi s građevinskim dozvolama i drugom dokumentacijom) za povlačene europskog novca u novoj financijskoj perspektivi.

Predstavljeno je pet karlovačkih Inerreg projekata vrijednih više od 70 milijuna kuna, koji su provedeni ili se još provode kroz prekograničnu suradnju – od energetske obnove, povezivanja utvrda i dvoraca do zaštita drvoreda, pri čemu je u samom Karlovcu utrošeno oko sedam milijuna kuna.

Za sedmogodišnje razdoblje 2014. – 2020.  Programu Interreg IPA CBC Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora namijenjeno je 67.241.552 EUR, od kojih 57.155.316 EUR dolazi iz Europskog fonda za regionalni razvoj i IPA II te 10.086.236 EUR iz nacionalnog sufinanciranja.

Događaju su prisustvovali i predstavnici Javne ustanove Regionalne razvojne agencije Karlovačke županije dr. sc. Vilko Klasan te Ivana Šulentić.

Skip to content