Europska komisija objavila je smjernice kako bi pomogla javnim službenicima diljem EU da prepoznaju i izbjegnu najčešće pogreške u javnoj nabavi u projektima financiranima sredstvima iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova. Komisija djeluje u skladu s inicijativom „EU proračun usmjeren na rezultate“ kako bi se sredstva poreznih obveznika trošila učinkovito i transparentno. Važno je napomenuti da se gotovo polovica europskih sredstava iz Strukturnih i investicijskih fondova kanalizira u gospodarski sektor putem javne nabave.

Najčešće pogreške

Najčešće pogreške u rezultatu javne nabave događaju se zbog nedovoljnih administrativnih kapaciteta. To je razlog zašto je akcija Komisije u jačanju administrativnih kapaciteta i poboljšanje sustava upravljanja i kontrole ključna za cjelovito rješavanje problema.

Povjerenici Cretu i Bieńkowska sastat će se 1. prosinca kako bi razgovarali o ovom pitanju. To će biti prvi u nizu sastanaka između dva povjerenika, koji će procijeniti napredak u naporima za rješavanje problema s javnim nabavama.

Publikacija

Smjernice za izbjegavanje pogrešaka u postupku javne nabave možete vidjeti u publikaciji.

Izvor: ec.europa.eu

Skip to content