Kratak opis aktivnosti

Javna ustanova Regionalna razvojna agencija Karlovačke županije planira organizaciju studijskog putovanja u Sloveniju, kroz koje će pridonijeti provedbi aktivnosti vezanih za ključnu temu iz Poziva u 2023. godini – Pametna sela. Posjet se planira kod prijateljskog LAG-a, LAS Istre te će u sklopu te posjete biti predstavljeni primjeri dobre prakse na temu pametnih sela, izazovi i prednosti u primjeni vezenih intervencija u praksi.

Na put se kreće autobusom s polaskom u 7:00 iz Karlovca. Po dolasku planirano je predstavljanje LaS Istra, predstavljanje Centra ponovne upotrebe (Izola), predstavljanje projekata (ESPR projekt Folpo in Stella Maris), obilazak pametnog sela Šmarje s održivom poljoprivredom, predstavljanje održivog turizma, pametne lokalne zajednice te novih tehnologija u vinarstvu.

Završetak aktivnosti predvižen je za 17.00 sati te se povratak u Karlovac očekuje oko 20:00h.

Cilj putovanja doprinijeti ostvarenju cilja Višegodišnjeg indikativnog akcijskog plana Nacionalne mreže Zajedničke poljoprivredne politike 2023. – 2027., potaknuti inovacije u poljoprivredi i ruralnom razvoju te poduprijetiinterakciju dionika te izravno uzajamno učenje i uključivanje svih dionika u proces razmjene i stjecanja znanja. Jedan od ciljeva je i ugradnja dobrih praksi u lokalne i regionalne politike te uključivanje navedenih ideja i smjernica u sustav obrazovanja i transfer znanja prema učenicima i studentima.

Sudionici obuhvaćeni ovim putovanjem bit će predstavnici javnog, privatnog i civilnog sektora, studenti i poljoprivrednici čime će se omogućiti bolje povezivanje i sudjelovanja svih relevantnih dionika u provedbi strateških planova u okviru ZPP-a. Sudionici na projektu su kao prijavitelj je JU Regionalna razvojna agencija Karlovačke županije te partneri LAG Vallis Colapis, Karlovačka županija, Veleučilište u Karlovcu i Hrvatski savez udruga ekološlih proizvođača.

Povezivanje dionika i prijenos znanja i informacija među dionicima koji djeluju u ruralnim područjima ili su vezani uz ruralna područja može se ostvariti doprinos razvoju boljih, uspješnijih i zdravijih ruralnih krajeva te ostanku ljudi na ruralnim područjima.

Studijsko putovanje sufinancirano je sredstvima Europske unije, Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, u okviru Poziva za podnošenje prijedloga aktivnosti Nacionalne mreže Zajedničke poljoprivredne politike u 2023. godini., a u okviru mjere Tehničke pomoći – Podmjera 20.2. „Podrška za osnivanje i upravljanje Nacionalnom ruralnom mrežom.

 

Skip to content