Ravnatelj Regionalne razvojne agencije Karlovačke županije dr.sc. Vilko Klasan sudjeluje na cjelodnevnoj radionici: „Unapređenje strateškog okvira za promociju privatnih ulaganja u Republici Hrvatskoj“. Radionicu organizira Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja. Ista je podijeljena na 4 radionice.

Uvodni govor održao je Bojan Batinić, ravnatelj Uprave za internacionalizaciju ispred Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i Martin Wermelinger, voditelj Odjela za kvalitetu ulaganja i poticaje ispred OECD-a.

Na prvoj radionici pod nazivom: „Razvoj hrvatskog strateškog okvira za promicanje i privlačenje kvalitetnih ulaganja“ govorili su predstavnici OECD-a kao i direktor FDI centra Andreas Dressler, koji je održao i prezentaciju. Teme za raspravu s dionicima na koje se stavlja naglasak su trendovi i kvaliteta izravnih stranih ulaganja u Hrvatskoj, izrada nacionalnog strateškog okvira za promociju ulaganja te promicanje i privlačenje kvalitetnih ulaganja.

Na drugoj radionici pod nazivom „Povećanje učinkovitosti poticaja za ulaganja“, prezentacije su održali predstavnici Agencije za investicije i trgovinu Republike Poljske, MINGOR-a te investitora OMCO-a, Ducati Komponenti i NEOS-a. Teme za raspravu s dionicima su porezni i neporezni poticaji za ulaganja u Hrvatskoj, oblici koristi i troškovi tih poticaja i učinkovitije korištenje poreznih poticaja.

Nadalje, na trećoj radionici naziva „Institucionalni okvir za promicanje i olakšavanje ulaganja; strateška koordinacija, politike i usluge“ prezentacije su održali predstavnici Business France-a i ravnatelj Sektora za podršku i razvoj poduzetništva, koordinaciju i međunarodnu suradnju, Mate Kovač. Koji su mehanizmi koordinacije među razinama vlasti, politike i usluge za ulagače na nacionalnoj razini kao i nacionalni okvir su teme kojih su se detaljnije dotaknuli.

Na posljednjoj 4. radionici pod nazivom „Reforme investicijske klime kao potpora održivom razvoju“, prezentaciju je održao direktor NxtZones-a Douglas van den Berghe. Teme za raspravu s dionicima na koje se stavljao naglasak su poticanje ulaganja u hrvatske istraživačko-razvojne ekosustave, uklanjanje regulatornih prepreka i olakšavanje stjecanja zemljišta za investiciju. Također, rješavanje problema s nedostatkom radne snage u sektorima s intenzivnim izravnim stranim ulaganjima i jačanje suradnje između stranih investitora i hrvatskih malih i srednjih poduzeća su bile jedne od ključnih tema za raspravu s dionicima.

Skip to content