Primorsko – goranska županija je u utorak, 11. veljače 2020.,  u Zlatnoj dvorani Hrvatskog instituta za povijest predstavila aktivnosti koje se provode u sklopu projekta Putevima Frankopana. Projekt je pokrenut 2005. godine s ciljem obnove, očuvanja, zaštite i održivog korištenja frankopanske materijalne i nematerijalne baštine te objedinjuje prirodnu, kulturnu, gastronomsku i turističku ponudu Primorsko – goranske županije te ukazuje na povezanost hrvatske srednjovjekovne povijesti s europskim krugom.

Kulturno-turistička ruta Putovima Frankopana obuhvaća sedamnaest kaštela, utvrđenih gradova i dvoraca te tri sakralna kompleksa na području od Krka preko Vinodola do Gorskog kotara, sa središtem u Kraljevici. Neke građevine već su obnovljene za primanje posjetitelja, a u ovoj godini osam njih biti će dopunjeno posebno uređenim interpretacijskim centrima. Projekt je vrijedan 61 milijun kuna, a u tijeku je njegova treća faza koja je s 47,3 milijuna kuna financirana bespovratnim sredstva iz strukturnih fondova Europske unije.

Kako bi se građane potaknulo na obilazak rute Putovima Frankopana, izrađena je posebna aplikacija te izdan vodič naziva „Prijatelj po putu“. Tiskana je i fotomonografija koja čitateljima daje temeljit uvid u život Frankopana – od ondašnjih običaja i mode preko kulture i arhitekture do prava.

Uz predstavnice Karlovačke županije zamjenicu župana Martinu Furdek – Hajdin i pročelnicu Upravnog odjela za gospodarstvo Renatu Marinković u ime Regionalne razvojne agencije Karlovačke županije prisustvovala je Ana Barković.

PUTEVIMA FRANKOPANA PUTEVIMA FRANKOPANA PUTEVIMA FRANKOPANA

Skip to content