Nastavno na do sada uspostavljenu suradnju sa Turskom razvojnom agencijom TIKA, dana 27. veljače 2020. u Javnoj ustanovi Regionalnoj razvojnoj agenciji Karlovačke županije, organiziran je sastanak sa  Koordinatorom TIKA-e, gospodinom Haşim Koç.

TIKA je razvojna agencija Vlade Republike Turske pri Ministarstvu kulture i turizma Republike Turske, koja je na području Karlovačke županije već provela nekoliko projekata, od izgradnje dječjeg igrališta u Smičiklasovoj ulici u Karlovcu, uređenja i opremanja Pučkog otvorenog učilišta u Slunju, sve do uspostave šume Tursko-hrvatskog prijateljstva u Petrovoj gori.

Sastanku je prisustvovala pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo gđa Renata Marinković, načelnica općine Cetingrad gđa Marina Kalić te organizatori sastanka, predstavnici Javne ustanove Regionalne razvojne agencije Karlovačke županije g. Krunoslav Kralj, zamjenik ravnatelja, gđa Ana Kučinić voditeljica Odjela za pripremu i provedbu projekata i programa potpore te gđa. Eva Sobotik Pavan voditeljica Odsjeka za pripremu i provedbu projekata.

Središnja tema sastanka bila je nastavak dosadašnje uspješne suradnje kao i prezentacija novih projektnih inicijativa sa područja Karlovačke županije. Poseban naglasak stavljen je na ulaganje u kulturnu baštinu, ponajviše u Utvrdu Cetin, koja predstavlja najsnažniju kulturnu poveznicu Hrvatskog i Turskog naroda na ovim područjima i jednako je bitna kako za Hrvatsku tako i za Tursku povijest. Usuglašeno je da je jedini ispravan pristup u revitalizaciji i stavljanju u funkciju Utvrde Cetin, onaj koji podrazumijeva usku suradnju dviju zemalja. Utvrda Cetin dio je strateškog projekta Karlovačke županije „Dodir civilizacija“, te između ostalog podrazumijeva revitalizaciju još devet kulturno povijesnih lokacija na području Karlovačke županije, te stavljanje istih u funkciju turizma i novih radnih mjesta. Osim projekata iz područja kulturne baštine, razgovaralo se o još nekima iz područja obrazovanja te zdravstva.
Dogovoreni su daljnji koraci u cilju što brže realizacije predstavljenih projekata.

Skip to content