U Šibenskom Adriatic Business Centru, u organizaciji Razvojne agencije Šibensko-kninske županije, uz suradnju sa Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj, od 20. do 21. listopada 2022.  godine održana je dvodnevna konferencija pod nazivom Novi Europski Bauhaus (NEB) u Jadranskoj Hrvatskoj.

Konferenciji su nazočili i predstavnici Javne ustanove Regionalne razvojne agencije Karlovačke županije.

Na konferenciji su se okupili stručnjaci iz različitih područja djelovanja, od prostornog planiranja i arhitekture do obrazovanja, energetike, obnovljivih izvora energije, industrije, kulture i umjetnosti te Europskih fondova kako bi se ovim događajem podigla svijest, zainteresirala i informirala javnost o načinima i primjerima projekata čijom se provedbom osigurava održivija i ljepša budućnost lokalnih zajednica.

U sklopu konferencije održane su i dvije panel rasprave. Posebno je bila zanimljiva rasprava o tome kako se načela NEB-a primjenjuju u planovima prostornog planiranja jedinica lokalne i regionalne samouprave, fazama pripreme i implementacije projekata. Kao uspješan primjer tom je prilikom istaknut Urbanistički plan upravljanja samoodrživog stambenog naselja Luščić u Karlovcu, dobitnik nagrade Novog Europskog Bauhausa.

Druga panel rasprava odnosila se na diskusiju o mogućnostima visokoškolskog obrazovanja za poduzetnike budućnosti, posebice u sektoru obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti, strojarstva, poljoprivrede, IT-a, zdravstvenog turizma te  mogu li obrazovne institucije odgovoriti zahtjevima tržišta i stvoriti nove generacije uspješnih poduzetnika.

Kao primjer projekata koji se uklapaju u NEB koncept predstavljeno je nekoliko uspješnih poduzetničkih poduhvata iz područja turizma i permakulture koji svojim proizvodima, uslugama, rješenjima i inovacijama malim gradovima i ruralnim sredinama omogućavaju transformaciju u ekološki održive, uključive, lijepe, zelene i inovativne životne sredine.

Konferencija je zaključena pregledom mogućnosti financiranja poduzetničkih poduhvata kojom su prilikom predstavljeni razni investicijski fondovi, mogućnosti i natječaji za poduzetnike kojima mogu financirati svoje inovativne, zelene, uključive i lijepe projekte.

Prateći sva izlaganja i razmjenu mišljenja tijekom dvodnevne konferencije u Šibeniku razvidno je da postoje tehnološka rješenja, mehanizmi i sredstva za realizaciju pametnih, održivih, inovativnih i zelenih projekata ali ono što je ključno za njihov opstanak i uspjeh, vidjevši primjere uspješnih projekata, je, uz sustavno planiranje, prije svega dobra ideja te visoka razina osobnog entuzijazma i angažmana samih poduzetnika odnosno djelatnika lokalnih zajednica u kojima se projekt provodi.

Skip to content