Dana 11. travnja 2022. održana je Konferencija: „Budućnost tržišta rada, mogućnosti i prilike u okviru Europskog socijalnog fonda“ u Dvorani Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Zagrebu.

Konferenciju je otvorila direktorica opće uprave za zapošljavanje, socijalna pitanja i inkluziju u Europskoj komisiji gospođa Katarina Ivanković Knežević. Ona je u svojem uvodnom obraćanju, između ostalog, istaknula veliku važnost još veće i snažnije socijalne uključenosti i ideje inkluzivnosti kao važne dimenzije Europske unije.

  • Niz je mjera kojima se aktivno radi na smanjivanju nejednakih mogućnosti. Samo neke od njih su garancija za djecu, minimalni dohodak, paket mjera za zapošljavanje osoba s invaliditetom, mjere za aktivnije uključivanje na tržište rada pripadnika NEET skupine i dr. – kazala je Katarina Ivanković Knežević.

Sve prisutne pozdravio je i Ivan Vidiš, državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike koji je održao prezentaciju „Prezentacija Mjera aktivne politike zapošljavanja i sustava Vaučera za obrazovanje“. Ivan Vidiš, državni tajnik, kazao je kako u Republici Hrvatskoj tek 3,5 % osoba sudjeluje u cjeloživotnom obrazovanju, dok je europski postotak 11 % te je cilj promijeniti tržište rada, ali i promišljanje pojedinaca o tome kako završetkom formalnog obrazovanja prestaje potreba za ulaganjem u vlastito obrazovanje i usavršavanje.

Marko Radenović, voditelj projekata u McKinsey&Company Adriatic predstavio je istraživanje „Budućnost rada u Hrvatskoj – Preobrazba hrvatske radne snage u dobu automatizacije i digitalizacije“. Prema predstavljenom istraživanju do 2030. približno 340.000 radnih mjesta nestat će zbog automatizacije i trendova koje je potaknula pandemija bolesti COVID-19, a oko 140.000 radnika u Hrvatskoj će morati promijeniti zanimanje da bi ostali zaposleni.

Sandra Župarić, psihologinja, održala je prezentaciju na temu „Upravljanje stresom i psihosocijalnim rizicima na poslu – izazovi sada i u budućnosti“ te je kratko približila neke od metoda kako umanjiti učinke stresa na zdravlje zaposlenika.

Nakon predstavljenih prezentacija održan je panel na temu: „Nove vještine za moderno tržište rada” koji je vodila Vedrana Likan, direktorica Colliers Advisory d.o.o.

Panelisti su: Irena Bačelić, načelnica sektora u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Ivan Franičević, predsjednik Uprave RASCO, prof. dr. sc. Mislav Grgić, znanstvenik i voditelj alumni zajednice FER-a te Stella Žaja, predsjednica eSTUDENT-a.

Nakon kratke panel rasprave, Dragan Jelić, državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskoga
sustava, obitelji i socijalne politike održao je prezentaciju na temu: „Predstavljanje Europskog socijalnog fonda plus“.

Skip to content