Europe Direct Karlovac, informacijski ured Europske Unije, organizira u Karlovcu obilježavanje Dana Europe i Europskog tjedna. Dan Europe obilježava se 9. svibnja, u spomen na povijesnu “Schumanovu deklaraciju” iz 1950. godine.

Nizom događanja na nekoliko lokacija, 8. i 9. svibnja Karlovac će još jednom pokazati svoju privrženost europskim idejama i politikama. Središnji događaj bit ću u subotu, 8. svibnja, u Glazbenom paviljonu. Građani će moći razgledati izložbu o nastanku Europske unije, a na videozidu puštat će se video materijali o njezinoj povijesti te o projektima koji su uz pomoć europskog novca ostvareni u Karlovačkoj županiji. U obilježavanju Dana Europe sudjelovat će i Obiteljska poljoprivredna gospodarstva s područja Karlovačke županije,  pa će posjetitelji moći kušati i dobiti neke proizvode za koje mnogi možda nisu ni znali da se proizvode na karlovačkom području. To je, primjerice, namaz honey-berry OPG-a Mance, proizvod na bazi meda s dodatkom aronije i bazge., ili sapun od lavande OPG-a Poturica. Bit će tu i cvijeća uzgojenog u Vrtnom centru Dolinar, što je još jedan lokalni proizvod koji pronalazi put do tržišta.

Na taj način Europe Direct Karlovac promovira Europski zeleni plan, jedan od glavnih prioriteta Eurpske Komisije, čiji je cilj postizanje održivog gospodarstva pretvaranjem klimatskih i ekoloških izazova u prilike. Jedna od strategija tog Zelenog plana je strategija „Od polja do stola“ , mjera koja promovira  zdraviji i održiviji prehrambeni sustav, u što se lokalni OPG-ovi sa svojim domaćim, zdravim proizvodima sjajno uklapaju.

Posjetiteljima kod Glazbenog paviljona Dan Europe će čestitati voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ognian Zlatev, a očekuju se i obraćanja predstavnika Javne ustanove Regionalne razvojne agencije Karlovačke županije, gradonačelnika Damira Mandića te zamjenice župana koja obnaša dužnost župana Martine Furdek Hajdin.

U znaku Europske Unije bit će i obala Korane pokraj Aquatike. Ta je šetnica nedavno uređena u sklopu EU projekta „Susret s rijekom“, a postavljeni su i multimedijalni info-punktovi. U subotu i nedjelju, 8. i 9. svibnja,  na njima će se puštati video materijali o nastanku Europske Unije. I na zgradi Trend TV-a na Tržnici također će se cijeli vikend puštati čestitka uz Dan Europe.

Sve organizira Europe Direct Karlovac, „produžena ruka“ Europske Komisije, ured koji u Karlovcu postoji od 2013. godine, a nedavno je ponovno prošao na natječaju i postojat će još najmanje do 2025. godine. Inače, to je jedan od mnogobrojnih Europe Direct centara u Europskoj Uniji, a kada je 2013. otvoren – bio je 500-ti u Europi i prvi u Hrvatskoj.

Skip to content