Suradnja privatnog i javnog sektora, uz sudjelovanje lokalnog stanovništva u kreiranju ponude, neophodna je da bi Karlovačka županija postala turistička destinacija, a ne samo tranzitna lokacija na putu turista prema obali. Zaključak je to radionice koja je održana u sklopu prekograničnog projekta Excover, a kroz koju je Javna ustanova Regionalna razvojna agencija Karlovačke županije ugostila partnere iz Italije i ostatka Hrvatske u Starom gradu Dubovcu.

Razvoj i pozicioniranje novih turističkih proizvoda bila je tema ove radionice, na kojoj su sudionici otkrili kako su na području Karlovačke županije osmišljena tri nova turistička paketa, bazirana na održivosti i otkrivanju nedovoljno istraženih potencijala. Riječ je o paketima koje je predstavio Juraj Randelj iz tvrtke Apsolon, a koji su rezultat participativnih procesa planiranja na kojima je sudjelovalo preko 60 sudionika. “Istraži povijest i kulturu Karlovačke županije!”, “Karlovačka županija – Prirodno savršena!” i “Karlovačka županija – Opusti se, popij pivo, saznaj nešto novo i zabavi se” – ovo su nazivi tri turistička paketa koja će povezati povijest, kulturu, prirodu, gastronomiju i neizostavno pivo, koje predstavlja petu karlovačku rijeku uz jasan poziv za sve ljubitelje piva i one koji će to tek postati.

Pozitivni rezultati uoči završetka projekta

– Projekt Excover je iznimno koristan za cijelu zajednicu, pa tako i nova strategija pozicioniranja može doprinijeti razvoju pozitivnih trendova. Gledajući srž projekta koji se polako privodi kraju, ako za samo 20 posto povećamo broj onih koji će se u našim županijama, gradovima i zajednicama zadržati dulje od nekoliko dana i istražiti skrivene kutke, to će već biti opipljivi rezultati koje je Excover potaknuo – istaknuo je na početku Vilko Klasan, ravnatelj JU Regionalne razvojne agencije Karlovačke županije, pozdravljajući ujedno kolege iz Italije, kao i Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije. Ravnatelju Klasanu pridružili su se Martina Furdek Hajdin – županica Karlovačke županije, Željko Fanjak – direktor Regionalne turističke zajednice Karlovačke županije i Andrija Brkljačić – ravnatelj JU Regionalne razvojne agencije Ličko-senjske županije (LIRA).

Kako uključiti lokalno stanovništvo?

Na radionici je također naglašeno kako Karlovačka županija pokraj svih potencijala ima i 16 starih gradova i utvrda koje čekaju valorizaciju, stoga je Excover pridonio i u tom segmentu, jer su Sveučilište u Bologni i Sveučilište u Udinama prikupili informacije o percipiranim vrijednostima koje prema projektnom području ima lokalno stanovništvo, stručnjaci u turizmu, te potencijalni posjetitelji. Iz toga su proizašla saznanja o tome da je turistima važno ponuditi nešto što na prvu ne očekuju u ovim područjima, dok je uz potporu lokalne i regionalne samouprave važno uključiti lokalno stanovništvo u kreiranje jeftinijih i održivih turističkih paketa, kako bi zadržali kontrolu nad time što posjetitelji mogu doživjeti i vidjeti – iz njihovog vlastitog gledišta. Cijelu radionicu je zaokružila i panel rasprava koju je moderirao Željko Trezner, stručnjak za turizam, a na kojoj je, između ostalog, zaključeno kako se sudjelovanje lokalnog stanovništva može ostvariti jedino motivacijom i poticanjem na sudjelovanje uz garanciju da će moći sudjelovati u provedbi ovakvih prekograničnih projekata, čak i po njihovom završetku.

****

Radionica je provedena u sklopu projekta „EXCOVER – EXPERIENCE, DISCOVER & VALORISE HIDDEN TREASURE TOWNS AND SITES OF THE ADRIATIC AREA“, kojeg provodi Javna ustanova Regionalna razvojna agencija Karlovačke županije na području Karlovačke županije. Projekt sufinancira Europska Unija u okviru programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Italija – Hrvatska 2014. – 2020., iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR). Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Javne ustanove regionalne razvojne agencije Karlovačke županije.

Skip to content