Dana 9. studenoga 2021. održano je online događanje u organizaciji Agencije za Mobilnost: Info dan OBZOR Europa, Klaster 5 – Klima, energija i mobilnost.

Uvodnu riječ održala je mr. sc. Antonija Gladović, ravnateljica Agencije za mobilnost i programe EU koja je, nakon pozdrava sudionicima, dala kratak uvodni pregled rezultata povlačenja sredstava iz programa HORIZON u proteklim financijskim razdobljima, uz napomene o broju realiziranih projekata iz HORIZON-a, iznosima iskorištenih sredstava iz programa po razdobljima i udjelima s kojima je Hrvatska sudjelovala u programu. „Hrvatska je uspješnije sudjelovala u OBZORU 2020. u odnosu na prethodno financijsko razdoblje i sada se ubraja u srednje uspješne države, s obzirom na realizirane projekte istraživanja i inovacija u sklopu programa OBZOR”, zaključila je ravnateljica Agencije za mobilnost.

U nastavku online događanja Info dani o programu OBZOR Europa, Klaster 5 – Klima, energija, mobilnost održan je niz predavanja namijenjenih korisnicima koji žele pripremati i prijavljivati projektne ideje na predstojeće pozive iz predmetnog programa. Predavanja su održana u tri bloka. Prvi blok započeo je s temom Nacionalni sustav podrške sudjelovanju u programu Obzor Europa, a predavanje pod tim nazivom održala je Ana Butković iz resornog ministarstva, Ministarstva znanosti i obrazovanja. Predavanje Uvod u program Obzor Europa i potpora prijaviteljima i korisnicima, sadržavalo je smjernice za pristup programu OBZOR Europa, a održala ga je Tea Sabol iz Agencije za mobilnost. Uvod u Klaster 5 programa OBZOR (naziv predavanja: HORIZON EU, The EU research & innovation programme), dao je Patrik Kolar, predstavnik iz Brisela, iz Glavne uprave za istraživanja i inovacije Europske komisije (Directorate-General for Research and Innovation – Clean Planet – Green research and innovation, RTD.C.CINEA.C).

Nakon kratke pauze, istraživačica Ana Lovrak (PhD student) prezentirala je jedan od uspješnih projekata financiranih u sklopu programa, PentaHelix: Multi stakeholder and governance approach for SECAP development and implementation II Croatian succes story. U istom bloku predavanja Tomislav Novosel iz Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske predstavio je svoja iskustva iz perspektive evaluatora projekata iz programa OBZOR.

U posljednjem bloku predavanja u sklopu info dana OBZOR Europa – Klaster 5, nacionalne osobe za kontakt za pravna i financijska pitanja iz Agencije za mobilnost i programe EU, Martina Kožul Kolarić i dr. sc. Sonja Lesjak, prezentirale su pravne i financijske novosti programa. Na kraju, nacionalne koordinatorice nacionalnih osoba za kontakt iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, dr. sc. Ana Butković i Zorana Barišić, predstavile su mjere za jačanje nacionalnog sudjelovanja u programima EU koje se odnose na OBZOR Europa.

Pitanja predavačima i organizatorima ovog Info dana sudionici su postavljali putem aplikacije Slido. Budući da je ta mogućnost bila otvorena i prije samog online događanja, neka su pitanja postavljena i unaprijed te su predavači redom odgovarali na upite, ovisno o temama na koje su se pitanja odnosila. Na kraju drugog bloka predavanja sudionici su pozvani da u Slido-u ispune i anonimnu anketu o vlastitim iskustvima u programu OBZOR.

Skip to content