Fond solidarnosti EU-a omogućuje državama članicama otklanjanje posljedica prirodnih i zdravstvenih kriza. Osnovan je kako bi se njime odgovorilo na prirodne katastrofe velikih razmjera i izrazila europska solidarnost s regijama unutar Europe pogođenim katastrofama. Fond je nastao kao reakcija na velike poplave u središnjoj Europi u ljeto 2002. Otad se koristio za 80 katastrofa, uključujući poplave, šumske požare, potrese, oluje i suše. Do sada su 24 europske zemlje primile potporu u iznosu većem od 5 milijarde eura.

Kao odgovor na pandemiju bolesti COVID-19 područje primjene Fonda solidarnosti Europske unije prošireno je od 1. travnja 2020. Popis svih intervencija Fonda možete provjeriti ovdje https://ec.europa.eu/regional_policy/sources/thefunds/doc/interventions_since_2002.pdf

Europska Komisija dodijelila je Hrvatskoj iz Fonda solidarnosti EU (EUSF)  41 milijun eura za sanaciju posljedica razornih potresa, koji su krajem prošle i početkom ove godine pogodili Sisačko moslavačku županiju, te dijelove Karlovačke i županije.

U istoj odluci, 58,3 milijuna eura namijenjeno je francuskoj regiji Provence-Alpes-Côtes d’Azur, koja se oporavlja od štete koju je u listopadu 2020. prouzročila oluja Alex. Također, s 24,6 milijuna eura Grčkoj će se pružiti potpora za oporavak nakon sredozemnog ciklona Ianosa iz rujna 2020., poplave iz kolovoza 2020. u regiji Sterea Ellada i potresa na otocima Samosu, Ikariji i Hiosu iz listopada 2020.

Procijenjena vrijednost ukupne izravne štete prouzročene potresom u Hrvatskoj, sukladno pravilima Europske unije i utvrđene po metodologiji Svjetske banke iznosi 41,6 milijardi kuna odnosno 5,5 milijardi eura, što čini 10,2 posto bruto nacionalnog dohotka Hrvatske i više je od 0,6 posto bruto nacionalnog dohotka Republike Hrvatske, odnosno minimalne vrijednosti izravne štete kako bi se ista mogla proglasiti elementarnom nepogodom velikih razmjera. Na temelju tako procijenjene vrijednosti, Hrvatska može prijaviti doprinos iz Europskog fonda solidarnosti od 319,19 milijuna eura, što je i učinila.

41 milijun eura, što je Hrvatskoj odobreno, samo je predujam i dodatni iznos na već odobrenih 111 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ta su sredstva namijenjena za financiranje smještaja osoba koje su u potresu u Sisačko-moslavačkoj županiji ostale bez krova nad glavom.

Za olakšavanje posljedica potresa koji je pogodio Zagreb i Zagrebačku županiju Hrvatskoj je sredinom prosinca 2020. dodijeljeno 683 milijuna eura za osnovne i hitne mjere obnove

Skip to content