Desk kreativne Europe, ustrojen u okviru Službe za Kreativnu Europu Ministarstva kulture i medija, predstavio je na on line edukaciji potpore koje su dostupne u novoj financijskoj perspektivi. Riječ je o dva programa za koji su natječaji u tijeku: Potpore za Europske projekte suradnje 2021. i Potpore za Europske mreže kulturnih i kreativnih organizacija 2021.

Potpora za Europske projekte suradnje odnosi se na transnacionalne projekte koji uključuju kulturne i kreativne organizacije iz različitih zemalja koje sudjeluju u Programu. Kroz ovaj Poziv pružit će se kulturnim organizacijama svih veličina mogućnost koprodukcije, suradnje, eksperimentiranja, inovacija, mobilnosti i razmjene znanja i iskustava. Cilj ovog Poziva je osigurati bolji pristup europskoj kulturi i umjetničkim djelima i promovirati inovacije i kreativnost. Naglašeno je kako će se podržavati i poticati procesi, a ne infrastrukturni elementi. Pritom, nije neophodno putovati, već se mobilnost, osobito zbog aktualne pandemije, može postići i različitim digitalnim alatima.

Potpora za Europske mreže odnosi se na transnacionalne projekte koji uključuju kulturne i kreativne organizacije iz različitih zemalja koje sudjeluju u Programu. Kroz ovaj Poziv pružit će se potpora kulturnim organizacijama koje provode predstavničke mreže europskih kulturnih organizacija temeljene na članstvu i koje pokrivaju širok raspon zemalja sudionica Kreativne Europe. Mreže moraju imati zajedničku misiju, pravila upravljanja i prava i obveze članova, koji su formalno uspostavljeni i dogovoreni.

Za oba poziva potrebno je imati partnera iz različitih država, a za pronalaženje odgovarajućih partnera, na web stranici Deska kreativne Europe postoji obrazac „Partner search“. Također, djelatnici Deska kreativne Europe na raspolaganju su potencijalnim prijaviteljima za sve pojedinosti i pomoć prilikom prijava na natječaje.

Više informacija može se pronaći  na web stranici Deska kreativne Europe deskkultura.hr.

Skip to content