Konferenciju „Europski socijalni fond plus za razvojno desetljeće“ koja se održala 28.2.2023. otvorio je ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, i povjerenik Europske komisije za zapošljavanje i socijalna prava Nicolas Schmit na kojoj su predstavljene mogućnosti financiranja koje su Hrvatskoj na raspolaganju iz Europskog socijalnog fonda plus (ESF+) za novo programsko razdoblje 2021. – 2027. ESF+ je glavni financijski alat Europske unije za jačanje socijalne dimenzije Unije. Podrazumijeva ulaganja u četiri ključna područja: zapošljavanje, obrazovanje, socijalno uključivanje, te ulaganje u zdravstvo i dugotrajnu skrb.

Ministar Piletić je istaknuo kako će u novom sedmogodišnjem razdoblju ciljevi biti podizanje zaposlenosti, cjeloživotno obrazovanje i smanjenje rizika od siromaštva, te nastavak projekta „Zaželi“ koji neće biti limitiran na godinu dana kao do sada, nego na minimalno tri godine. Usporedio je proteklo programsko razdoblje kada smo na raspolaganju imali 1,9 milijardi eura, a sada je Komisija predvidjela iznos od 2,27 milijardi eura.

Povjerenik Schmit zahvalio se Vladi i partnerima, te pohvalio sve sudionike koji su sudjelovali u kreiranju programa ESF+. Nadovezujući se na izazove EU, ali i Hrvatske u području nezaposlenosti, istaknuo je kako je Hrvatska ostvarila veliki napredak na tržištu rada, ali i da su ključna usavršavanja, odnosno jačanje kompetencija obzirom da je ova, 2023. godina, proglašena „Europskom godinom vještina“.

Nakon uvodnih govora, državni tajnik Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Ivan Vidiš sudionicima je predstavio nove prilike u okviru ESF+, i Programa Učinkoviti ljudski potencijali u novom financijskom razdoblju 2021.-2027., uz naglasak da su ciljevi ESF+ povećanje zaposlenosti stanovništva od 20 do 64 godine sa sadašnjih 69 na 75 posto, ali i uključenost odraslih u cjeloživotno obrazovanje s 4 na 55 posto te smanjenje postotka osoba u riziku od siromaštva sa sadašnjih 21 na manje od 15 posto.

Nadalje po dnevnom redu održana je zanimljiva panel rasprava predstavnika tijela u sustavu provedbe ESF-a kada su se mogle čuti informacije o budućim aktivnostima i pozivima planiranim za 2023. godinu, kao i predstavljanje rezultata i razmjena iskustava ESF korisnika iz prethodnog financijskog razdoblja.

Važno je dodati kako će Ministarstvo tijekom ožujka održati promociju Programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2021.-2027.“ diljem Hrvatske, a jedna od njih će se održati i u Karlovcu.

Skip to content