European Christmas Tree Decoration Exchange tj. Europska razmjena božićnih ukrasa godišnji je projekt, u kojem na tisuće učenika osnovnih škola ručno izrađuju ukrase za božićna drva te ih razmjenjuju sa drugim europskim školama. Svi ukrasi koji pristignu iz drugih europskih škola djeca stavljaju na božićno drvce, a također se puštaju i pjesme, čitaju se recepti i tradicije slavljena Božića koje su napisala djeca. Kroz učenje o slavljenju Božića u drugim zemljama, djeca također uče o drugim zemljama, njihovom jeziku, kulturi, povijesti, geografiji i sl. Na ovaj način djeca stječu bolje razumijevanje što to znači biti građanin Europe.

Ove godine u projektu sa područja naše županije sudjelovalo je 5 osnovnih škola. To su: OŠ Grabrik, OŠ Banija, OŠ Dragojla Jarnević, OŠ Draganići te OŠ Ivan Goran Kovačić (Duga Resa). Djeca osnovnih škola su u Knjižnici za mlade, 18. prosinca s oduševljenjem okitili božićno drvce s ukrasima pristiglim iz drugih europskim zemalja. Ovim projektom obuhvaćeno je preko 400 osnovnih škola diljem Europe s više od 6000 učenika.
Kako bi projekt bio izrealiziran na našem području pobrinuo se EDIC Karlovac i Javna ustanova Regionalna razvojna agencija Karlovačke županije.

Skip to content