U Osijeku dana 26. studenog 2019. godine održana je Konferencija posvećena predstavljanju četvrtog stupa prioriteta hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije pod nazivom „Europa koja je utjecajna“.
Konferenciji je nazočio ravnatelj Javne ustanove Regionalne razvojne agencije Karlovačke županije dr.sc. Vilko Klasan, gdje se susreo sa ministrom vanjskih i europskih poslova dr.sc. Gordanom Grlićem Radmanom.

Teme panela „Europa koja je utjecajna“ bile su: Europska unija, predvodnik u susjedstvu i svijetu, Unija kao vodeći međunarodni čimbenik i globalni partner, EU kao jamac boljitka i stabilnosti jugoistočne Europe, sposobnost Europske unije da odgovori na krize i produbljivanje europske sigurnosne i obrambene suradnje. Države članice najbolje se mogu nositi s izazovima 21. stoljeća kroz okvir i snagu Europske unije. Sustavnim i komplementarnim razvojem sposobnosti i instrumenata zajedničkog djelovanja, Europska unija učvršćuje svoju predvodničku ulogu globalnog čimbenika i partnera te jača svoj utjecaj u neposrednom susjedstvu i svijetu. Među središnjim temama hrvatskog predsjedanja i glavnim odrednicama vanjskog djelovanja EU-a u tome smislu bit će, promicanje europskih vrijednosti i interesa na globalnoj sceni, jačanje transatlantskih odnosa i multilateralizma, ostvarivanje ciljeva iz Programa Ujedinjenih naroda za održivi razvoj 2030. te produbljivanje europske sigurnosne i obrambene suradnje.

Skip to content