U Radničkom domu u Delnicama je 08. rujna 2022. godine, u organizaciji Javne ustanove Regionalne razvojne agencije Primorsko-goranske županije, održano stručno savjetovanje pod nazivom „EU dan u Gorskom kotaru“. Navedenom događaju kao gosti su nazočili i predstavnici Javne ustanove Regionalne razvojne agencije Karlovačke županije, a tema događanja bio je potencijal pametnog i održivog razvoja brdsko-planinskih područja.

U svojim uvodnim riječima  gosp. Vedran Kružić, ravnatelj Regionalne razvojne agencije Primorsko-goranske županije, gđa. Katarina Mihelčić, gradonačelnica grada Delnica, gđa. Spomenka Đurić, državna tajnica Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i gosp. Vojko Braut, zamjenik župana Primorsko-goranske županije osvrnuli su se na trenutnu društveno-gospodarsku situaciju, mogućnosti razvoja kroz provedbu kvalitetnih projekata te nacionalnu strategiju i ciljeve  razvoja kao i strategiju razvoja Primorsko-goranske županije u narednom programskom razdoblju.

Konkretne primjere organizacije i provedbe uspješnog razvoja brdsko-planinskih i ruralnih područja predstavili su svojim izlaganjima inozemni gosti, gosp. Gian Angelo Bellati iz Italije, direktor klastera Venecija te gđa. Ann-Sofi Backgren iz Finske, stručnjakinja za pametne razvojne politike u ruralnim krajevima nordijskih područja.

Gosp. Bellati, koji kao direktor klastera Venecija već 20 godina surađuje s malim i srednjim poduzetnicima alpskog dijela Italije, na primjerima područja gradova Bolzano i Trento predstavio je uspješnu priču integracije fiskalne autonomije i poduzetništva, koja je rezultirala razvojem i zadržavanjem ljudi u ruralnim područjima, što je ključan preduvjet za njihov uspješan rast i razvoj.

Gđa. Backgren iz Finske održala je izlaganje na temu pametnih i održivih ruralnih područja s naglaskom na iskustva nordijskih zemalja, koji unutar Europske unije prednjače u provedbi strategija razvoja ruralnih područja.

Nastavno na izlaganja inozemnih predavača održane su i dvije panel rasprave s temama: „Potencijal ulaganja u društvenu, turističku i poslovnu infrastrukturu“ i „Razvoj koncepta pametnih i održivih sela – ključ razvoja kvalitete i standarda života na ruralnim područjima“   na kojima su osim navedenih predavača svoja mišljenja dali i predstavnici Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU, jedinica lokalne samouprave, Turističke zajednice, Županije te poduzetnika, a posebna je gošća bila i gđa. Saša Kek, stručnjakinja za pametne gradove i zajednice iz sektora podatkovne ekonomije Službe za digitalnu transformaciju vlade Republike Slovenije.

Cijelo događanje, iako usmjereno na razvoj područja Primorsko-goranske županije, tematski je usko povezano i primjenjivo i na području naše županije. Stečena saznanja i iskustva, i dogovorene suradnje uvelike će pomoći u osmišljavanju i provedbi kvalitetnih projekata za razvoj ruralnih i poljoprivrednih područja na području Karlovačke županije.

Skip to content