Kako mladi percipiraju prirodnu baštinu, bilo kao materijalnu ili nematerijalnu vrijednost bila je tema trodnevnog edukativnog treninga održanog u Karlovcu u organizaciji udruge za društveni razvoj i neformalno obrazovanje DrONe i  partnera na projektu pod nazivom: „HERITAGE Stewardship – tangible and intangible natural heritage“.Prva, od niza planiranih, radionica u ovom dvogodišnjem projektu bila je posvećena očuvanju prirodne baštine. Više od 30 sudionika iz Španjolske, Portugala, Rumunjske i Hrvatske imalo je prilike čuti kako na očuvanju prirodne baštine rade stručnjaci u Karlovačkoj županiji. Predavanje je održala Ana Galović iz Javne ustanove „NATURA VIVA“ za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Karlovačke županije. A. Galović je prezentirala projekt izlova invazivnog signalnog raka te je kroz terensko predavanje približila sudionicima važnosti prirodne podloge bez koje je teško preživjeti.

Drugi i treći dan treninga bio je usmjeren ka razvoju inovacija, Think Tank-u o prirodnoj baštini, razvoju inovativnih ideja na koji način mladima približiti i potaknuti zanimanje za prirodnu baštinu, razvijanju zajedničkog modela rada s mladima u ovom području te evaluaciji treninga.

           Cilj projekta je poticanje zapošljivosti, socijalne uključivanje i koheziju korištenjem obrazovne i interkulturalni pristup europskoj kulturnoj i prirodne baštine. Ima dva glavna cilja: podići svijest mladih o europskoj baštini za dugoročno očuvanje i jačanje partnerstva i organizacijski kapacitet u sektor baštine. Projekt uključuje tri smjera: očuvanje europske baštine putem istraživanja i uključivanje mladih, digitalizacija baštine i promicanje zapošljivosti i poduzetništva u sektoru baštine. Ovaj projekt uključuje različite aktivnosti kao što su izobrazba, radionice, susreti i kulturna događanja.

U projekt su uključeni predstavnici Centra za jezike i Interkulturalno obrazovanje: „CELEI“  i Udruga „Casa Desvio“ iz Španjolske, Okružni kulturni centar Constanţa “Teodor T. Burada” i Kuća edukacije i inovacija HEI iz Rumunjske. Portugalski tim činili su članovi udruga:  APEL – Udruga za promicanje besplatnog obrazovanja i ARTE.M – kulturno umjetnička udruga Madeira. Uz domaćine iz DrONe-a hrvatski tim činile su predstavnice Ekonomsko-turističke škole i JU Regionalne razvojne agencije Karlovačke županije. Sljedeći partnerski sastanak i trening te razvoj novih modela učenja održat će se na Madeiri.

Očekivani rezultati su nove kompetencije kod mladih i radnici s mladima, stvaranje inovativnih rezultate i razvoj najboljih praksi u očuvanje baštine i društveni angažman preko partnerskih regija.

Skip to content