Europska komisija u okviru programa WiFi4EU želi promicati uvođenje besplatnog Wi-Fi-ja za građane i posjetitelje u javnim prostorima kao što su parkovi, trgovi, javne zgrade, knjižnice, zdravstvene ustanove i muzeji diljem Europe.

Proračun programa WiFi4EU iznosi 120 milijuna EUR za razdoblje 2018. – 2020. Njime će se poduprijeti ugradnja najmodernije Wi-Fi opreme u središta javnog života.

Novi datum otvaranja četvrtog i posljednjeg poziva inicijative WiFi4EU najavljen je za 3. lipnja 2020. u 13:00 h. Proračunom u iznosu od 14,2 milijuna eura Komisija će podijeliti 947 vaučera općinama diljem Europe. Poziv će biti otvoren do 4. lipnja 2020. godine u 17:00 h.

Prijaviti se mogu:

– općine

– udruženja koja su osnovale općine koja djeluju u ime svojih članova

Vaučer WiFi4EU pokrit će troškove opreme i ugradnje pristupnih točaka za Wi-Fi. Općine koje dobiju vaučer trebale bi platiti za povezivost (internetska pretplata) i održavanje opreme kako bi mogle pružati besplatnu i visokokvalitetnu bežičnu vezu najmanje tri godine.

Vaučerom WiFi4EU omogućuje se fiksni iznos financiranja u iznosu od 15 000 EUR po općini. Općina koje dobiju vaučere odabrat će „središta javnog života”, gdje će instalirati pristupne točke WiFi4EU (bežične pristupne točke). Vaučeri WiFi4EU mogu se upotrijebiti i za djelomično financiranje projekta veće vrijednosti.

Primjerice, moći će ga upotrijebiti za kupnju nove opreme ili nadogradnju stare, koju će moći zamijeniti najnovijom i najboljom dostupnom opremom na tržištu.

Korisnici će se birati prema redoslijedu podnošenja prijava, no pritom će se osigurati da sve države članice dobiju barem minimalni broj vaučera.

Poziv, prethodno planiran za ožujak 2020., odgođen je kako bi udovoljile potrebama općina tijekom krize COVID-19. U ovim izazovnim vremenima WiFi4EU doprinosi povezivanju putem podrške za postavljanje besplatnih Wi-Fi pristupnih točaka u javnim prostorima, uključujući bolnice (18% instalacija) i škole (37,5%). Trenutna hitnost pojačava važnost univerzalnog pristupa brzinama, pouzdanim i sigurnim internetskim vezama za sve: tvrtke, javne službe i građane.

Kako bi se mogle prijaviti za vaučer od 15.000 eura, općine se moraju prijaviti na portalu WIFi4EU https://wifi4eu.ec.europa.eu/#/home. Da biste saznali više o tome kako djeluje inicijativa WiFi4EU, pogledajte vodič WiFi4EU korak po korak https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/news/wifi4eu-bringing-connectivity-public-spaces i često postavljana pitanja https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/wifi4eu-questions-and-answers?lang=en.

Za sva dodatna pitanja, možete se javiti u Javnu ustanovu Regionalnu razvojnu agenciju Karlovačke županije.

Skip to content